Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groothandel zet 7% minder om in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2023 heeft de groothandel en handelsbemiddeling 6,8 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetontwikkeling was daarmee voor het derde kwartaal op rij negatief. Over heel 2023 was de omzet 2,7 procent lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.Ook omzetdaling handel in chemische producten
In de groothandel in chemische producten was de omzet bijna 13 procent lager dan een jaar eerder. Verder nam de omzet in de groothandel in ICT-apparatuur, non-food en industriemachines af in het vierde kwartaal van 2023. De omzet nam wel toe in de groothandel voedingsmiddelen (0,5 procent).

Aantal faillissementen blijft hoog in het vierde kwartaal 2023
In het vierde kwartaal van 2023 werden 71 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. In het totale bedrijfsleven nam het aantal uitgesproken faillissementen toe in het vierde kwartaal.Ondernemersvertrouwen negatief
Aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 kwam het ondernemersvertrouwen in de groothandel en handelsbemiddeling uit op -8,3 punten. Daarmee was het vertrouwen van ondernemers hetzelfde als een kwartaal eerder. Ook het ondernemersvertrouwen voor het totale bedrijfsleven was negatief (-7,7 punten), maar iets minder negatief dan een kwartaal eerder.

Onvoldoende vraag vaker genoemd als belangrijkste belemmering
Aan het begin van het eerste kwartaal 2024 noemde ruim 28 procent van de ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling onvoldoende vraag als belangrijkste belemmering in de bedrijfsvoering. Daarmee is het aandeel toegenomen ten opzichte van een kwartaal eerder, toen ruim 22 procent dit noemde. De meest genoemde belemmering is nog steeds een tekort aan arbeidskrachten (ruim 31 procent). Dit aandeel is wel gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aantal ondernemers met een tekort aan productiemiddelen als belangrijkste belemmering daalt sinds begin 2022 (ruim 15 procent begin 2024). Ruim 26 procent van de ondernemers gaf aan geen belemmeringen te ervaren.

Publicatiedatum: