Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ikea zet volgende stap in het creëren van kansengelijkheid op de werkvloer

Ikea Nederland stelt nieuwe doelen – met speciale aandacht voor leidinggevende functies – om de kansengelijkheid op de werkvloer verder te vergroten. Het streven is om een afspiegeling van de maatschappij te creëren onder medewerkers, gebaseerd op actuele cijfers van het CBS over de Nederlandse beroepsbevolking. Het woonwarenhuis wil hiermee een bedrijfscultuur bewerkstellingen waarin iedereen vertegenwoordigd is, zich kan herkennen en zich gestimuleerd voelt om kansen te zien voor eigen ontwikkeling. Ikea Nederland heeft onder andere quota gesteld op het gebied van nationaliteit en culturele achtergrond, gender en mensen met een beperking. Het bedrijf heeft momenteel een balans in de man-vrouwverdeling in alle leidinggevende functies.Diversiteitsdoelen voor 2027
De doelen – voor het personeelsbestand van circa 6000 medewerkers – zijn gesteld voor 2027 en richten zich op vijf pijlers: diversiteit in nationaliteit en culturele achtergrond, mensen met een beperking, generaties en leeftijd, LHBTIQ+ vertegenwoordiging en genderdiversiteit. Zo verwelkomt Ikea mensen met een vluchtelingenachtergrond. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om in 2027 een personeelsbestand te hebben waarin 1,7% van deze groep vertegenwoordigd is. Middels onder andere het 'Skills for Employment'-programma van Ikea wordt gewerkt aan het aannemen, ontwikkelen en behouden van mensen met een vluchtelingenachtergrond. Ook wil Ikea dat in 2027 0,7% van het personeelsbestand bestaat uit mensen met een (fysieke of mentale) beperking. Met deze ambities hoopt Ikea te werken aan een inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich vertegenwoordigd voelt.

"Doelen stellen is noodzakelijk om verandering te bewerkstellingen. We streven naar diversiteit in onze organisatie en stellen daarom quota op voor onder andere nationaliteit en culturele achtergrond, gender en mensen met een beperking. Op die manier kunnen we een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bieden aan iedereen. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen 100% zichzelf kan zijn, zich gerespecteerd voelt en ook gelijke behandeling en kansen ervaart", aldus Kim van der Hoeven, co-worker Experience Manager Ikea Nederland.

Gelijke beloning
Naast de behaalde genderbalans – 48% van de managers binnen het bedrijf is vrouw – voert het Zweedse woonwarenhuis jaarlijkse analyses op gelijkwaardige beloning tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies. Ook heeft Ikea Nederland in 2023 het jeugdloon laten vervallen, medewerkers vanaf 18 jaar kunnen nu hetzelfde verdienen als oudere collega's in dezelfde functie. In de cao staat een brede definitie van het begrip 'ouder' en 'partner', waardoor personen uit alle verschillende samenlevingsvormen of gezinssamenstellingen recht hebben op betaald geboorteverlof (partnerverlof). Uit het jaarlijkse interne medewerkerstevredenheidsonderzoek (85% deelname) blijkt dat 91% van de medewerkers zegt dat ze zichzelf kunnen zijn bij Ikea.

Meer informatie:
Ikea Nederland
www.ikea.nl

Publicatiedatum: