Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank: 'Economie blijft gestaag doorgroeien'

Na drie kwartalen krimp groeide de Nederlandse economie weer in het vierde kwartaal van 2023. Rabobank verwacht dat de economie de komende twee jaar gestaag blijft doorgroeien en voorzien een plus van 0,7 procent in 2024 en 1,2 procent in 2025. Dat biedt hopelijk ruimte voor meer aandacht voor grote uitdagingen, zoals de woningnood, energietransitie, vergrijzing en achterblijvende productiviteitsgroei.Na drie kwartalen van krimp groeide de Nederlandse economie weer in het vierde kwartaal van 2023. Rabobank verwacht dat deze groei in de komende twee jaar doorzet en ramen een toename van het bruto binnenlands product (bbp) van 0,7 procent voor 2024 en 1,2 procent voor 2025. Deze groeicijfers zijn iets lager dan hoe hard de Nederlandse economie in potentie kan groeien op basis van de inzet van de productiefactoren arbeid, kapitaal en arbeidsproductiviteit (ook wel bekend als potentiële groei; zie deze publicatie voor meer toelichting over potentiële groei).

Dit komt vooral doordat de vraag in de economie lager is dan de potentiële productie van de economie. Bedrijven kampen immers nog steeds met hoge rentes die investeringen remmen, de woninginvesteringen staan onder druk door het ingezakte aantal verleende bouwvergunningen en de vraag uit het buitenland trekt slechts beperkt aan. Hier staat tegenover dat de koopkracht van huishoudens de komende twee jaar fors herstelt, en dat de overheid van plan is veel uit te blijven geven. Zowel huishoudens als overheid leveren daarom naar verwachting wel een sterke bijdrage aan de economische vraag. Maar per saldo koelt de economie dus nog wel ietsje verder af.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: