Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rabobank: niet alle sectoren profiteren van economische groei

'Veel bedrijven moeten hun prijzen verhogen door hogere operationele kosten'

De Nederlandse economie vertoonde in het vierde kwartaal van 2023 weer groei na een periode van drie opeenvolgende kwartalen van krimp. Voor de komende jaren wordt verwacht dat deze groei zich voortzet, ondersteund door factoren zoals stijgende lonen en een afnemende inflatie, wat resulteert in een verbetering van de koopkracht van huishoudens en een toename van particuliere bestedingen. Ook wordt er een stimulerend effect van de overheid verwacht, hoewel bedrijfsinvesteringen naar verwachting pas later zullen herstellen. Op de arbeidsmarkt blijft de krapte echter een uitdaging, waarvoor op korte termijn slechts een beperkte verlichting wordt verwacht. Dat blijkt een publicatie van de Rabobank.

Op sectoraal niveau zijn er echter verschillen in de verwachte prestaties. Zo zullen de groot- en detailhandel en de horeca profiteren van het herstel van de koopkracht, terwijl de transportsector te maken krijgt met uitdagingen als gevolg van geopolitieke spanningen en een afname van de vraag, met name vanuit de bouwsector. Ook de uitzendbranche ziet een afname van de vraag als gevolg van verschillende factoren, waaronder een tekort aan personeel en strengere wet- en regelgeving.

Detail- en groothandel
De detail- en groothandel zullen in 2024 licht groeien. Consumenten zijn wat minder pessimistisch. Hoewel het consumentenvertrouwen in februari dit jaar met -27 nog negatief was, is dat een hele verbetering ten opzichte van vorig jaar februari. Toen was het consumentenvertrouwen -44. De koopkracht van de consument verbetert door hogere cao-lonen en een lagere (kern)inflatie. Dit leidt samen met de krapte op de arbeidsmarkt tot een redelijk stabiele volumeontwikkeling in de meeste deelsectoren.

Producten worden echter niet goedkoper. Veel bedrijven moeten hun prijzen verhogen door hogere operationele kosten. Of ze deze prijsstijgingen volledig kunnen doorberekenen aan de consument hangt sterk af van de concurrentie en de vraag. Groothandels lijken beter in staat om de gestegen kosten door te berekenen dan de detailhandelaren.

De macro-economische vooruitzichten voor 2024 zijn minder slecht dan in 2023, maar ondernemers in de detail- en groothandel blijven veel uitdagingen tegenkomen. Vooral de detailhandel moet hard werken om de gestegen operationele kosten te drukken bij minimale prijsstijgingen. Dat terwijl de sector al lange tijd kampt met personeelstekorten en stijgende personeelskosten. Voor groothandels blijven de geopolitieke spanningen en conflicten zorgen voor uitdagingen, onder andere in transport en afzetkanalen.Faillissementen
Het aantal faillissementen is in 2023 aanzienlijk gestegen, maar blijft nog steeds op een relatief laag niveau in vergelijking met voorgaande jaren. De terugbetaling van belastinguitstel als gevolg van de coronapandemie kan echter leiden tot verdere stijgingen van het aantal faillissementen, vooral in sectoren zoals de horeca, vervoer en niet-specialistische zakelijke dienstverlening.

Daarnaast zijn er uitdagingen in sectoren zoals de foodsector, waar hoge prijsniveaus de vraag naar producten onder druk zetten, en de industrie, waarbij energie-intensieve bedrijven te maken hebben met verslechterende concurrentieposities. Desondanks wordt verwacht dat de vraag naar producten in de loop van 2024 zal toenemen, met name in sectoren die investeren in verduurzaming.

Al met al zijn de macro-economische vooruitzichten voor 2024 gematigd positief, maar ondernemers zullen te maken krijgen met verschillende uitdagingen, variƫrend van personeelstekorten tot geopolitieke spanningen en stijgende operationele kosten.

Lees hier het complete rapport.