Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Woonbranche economische barometer iets positiever

In februari is de stand van de woonbranche economische barometer weliswaar gestegen, maar nog altijd negatief. De barometerstand verbeterde in de maand februari met bijna vier punten ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind februari op een stand van -6,5. In de afgelopen maand verbeterde met name de cijfers over de woningmarkt. De deelindicator over de omzetontwikkeling van woondetaillisten daalde echter flink.De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand januari 2024 uitgekomen op -4,9. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in januari een krimp van de omzetwaarde van 4,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetdaling werd vooral veroorzaakt door een lager verkoopvolume. Het verkoopvolume daalde met 4,7 procent. Maar ook het prijsniveau daalde een fractie. Ook ten opzichte van de voorgaande maand was er sprake van zowel een daling van de waarde als het volume en het prijsniveau.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten verbeterde in februari weer iets, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -28 in januari naar -27 in februari. Consumenten waren in februari iets pessimistischer over de economie dan in januari. Consumenten vonden de tijd voor het doen van grote aankopen wel wat minder ongunstig dan in januari.

Producentenvertrouwen
De producenten in de industrie waren in februari een fractie minder negatief dan in januari. Het vertrouwen ging van -4,4 in januari 2024 naar -4,2 in februari 2024, aldus het CBS. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Over de orderportefeuille waren ze echter negatiever. Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet. De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.

Woningmarkt
In januari 2024 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 14.452 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 10,1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel zijn er ten opzichte van de maand december in januari 26,1 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van -8,3 in januari gestegen naar +10,1 in februari 2024.

Toelichting op de woonbranche economische barometer
De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: