Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoogste aantal hypotheekaanvragen door starters

De Hypotheekshop heeft al eerder haar verbazing uitgesproken over het snelle herstel van de woningmarkt na de enorme stijging van de rente in de eerste helft van 2022. Aan het eind van dat jaar daalden de huizenprijzen niet verder en markeerden ze daarmee een keerpunt. Sterke loonstijgingen, overheidsmaatregelen gericht op verhuurders, aanhoudende schaarste aan woonruimte en vertrouwen in de economie zorgden voor een toename van kopers en stijgende huizenprijzen. Hierdoor werden het kopen zonder voorbehoud en overbieden weer normaal. Ook de meeneemhypotheek speelde een bepalende rol.

De maand februari laat zien dat de rally op de woningmarkt waarschijnlijk nog niet voorbij is. Deels geholpen door een lichte stijging van de hypotheekrente -waardoor aanvragen soms naar voren worden gehaald- noteerden we deze maand het hoogste aantal hypotheekaanvragen van starters in maar liefst vier jaar – in maart 2020 zorgde de uitbraak van corona destijds voor een piek in aanvragen. Ook aanvragen voor de aankoop van een nieuwbouwwoning en voor een verhoging (door verbouwing/verduurzaming, schenking, aanvulling pensioen of andere bestedingen) werden in februari veelvuldig ingediend.

Deze gegevens zijn afkomstig van Ingage Franchise, het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur, met meer dan 250 vestigingen.


Woning uit Blauwestad te koop uitgeboden op Funda.

Meer aanvragen starters
Vergeleken met het maandgemiddelde van 2023 is het aantal aanvragen van starters in 2024 ongeveer 30% hoger. De gegevens tonen een verschuiving vanuit de grote steden naar kleinere gemeenten, evenals een trend naar provincies buiten de Randstad. Mogelijk worden deze verschuivingen veroorzaakt door de hogere huizenprijzen en het beperkte aanbod in de grotere steden en de Randstad. Daarnaast is er een toegenomen interesse in nieuwbouw, waarbij de nieuwe leennormen de stimulans lijken te zijn, vooral omdat de leencapaciteit voor energiezuinige woningen in 2024 hoger ligt.

Niet verrassend
Het hoge aantal aanvragen van starters in de eerste twee maanden van dit jaar is wellicht minder verrassend dan het lijkt. Uit de CBS-bevolkingspiramide blijkt namelijk een piek in de leeftijdscategorie van 20-35 jaar. Opvallend is dat ondanks deze groeiende leeftijdsgroep het aantal hypotheekaanvragen van starters tussen 2015 en nu jaarlijks stabiel bleef, rond de 130.000-140.000 aanvragen. Dit terwijl ook de groep expats, die eveneens als starters op de koopwoningmarkt worden beschouwd, groeide. Dit betekent dat een steeds groter deel van de mensen in deze leeftijdscategorie geen koopwoning kon bemachtigen. Door stijgende inkomens en een verminderde concurrentie van beleggers (en doorstromers) op de woningmarkt zijn er meer kansen ontstaan voor deze groep, die nu lijken te worden benut.

Bron: De Hypotheekshop

Publicatiedatum: