Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABN Amro: 'Afname inflatie en loongroei helpen particuliere consumptie'

Na drie kwartalen krimp was de bbp-groei in het vierde kwartaal weer positief. De jaargroei van 0,1% vorig jaar was te danken aan de overheid, de investeringen en de consumptie van huishoudens. Voor 2024 verwacht ABN Amro dat de groei toeneemt tot 0,7%, gedragen door de binnenlandse vraag. De afname van de inflatie en de loongroei helpen de particuliere consumptie, ook de overheid draagt bij. Door zwakke vraag vanuit het buitenland is de bijdrage van handel aan de bbp-groei beperkt. De arbeidsmarkt verruimt licht, maar blijft in historisch perspectief krap. Inflatie daalt verder, al zorgen arbeidsintensieve diensten voor een langzame daling van de kerninflatie. De overheidsfinanciën zijn vooralsnog solide, al is de trend er een van verslechtering. Een nieuw kabinet doet er goed aan beleidszekerheid te scheppen, ook t.a.v. de begroting. Dat meldt ABN Amro.



Nderlandse uitvoer trekt pas in 2e helft van 2024 aan
De internationale context waarbinnen de Nederlandse economie opereert is zwak. In algemene zin groeit de wereldeconomie, maar de kracht die ABN Amro ziet in de Verenigde Staten contrasteert met de zwakte in met name de eurozone, terwijl tegenwind vanuit de vastgoedsector de groei in China drukt. Op de korte termijn stagneert de eurozone maar daarna verwacht ABN Amro (matige) groei voor de regio in de 2e helft van 2024. Dit komt door de aanhoudende monetaire tegenwind en – nieuw dit jaar – overheden die energiesteunmaatregelen terugrollen en vergeleken met afgelopen jaren minder scheutig de economie steunen. De monetaire tegenwind zal gedurende dit jaar wel in kracht afnemen, wanneer de beleidsrentes gaan dalen; dit steunt eveneens de economische activiteit.

Het macro-economisch perspectief van onze oosterburen, onze belangrijkste handelspartner, is minder. De Duitse economie is door de krimp in het vierde kwartaal in omvang even groot als vlak voor de pandemie. Nederland zit 6 procentpunten boven dit niveau. Eurozone landen met een grote industriële sector – waaronder Duitsland – hebben last van de afgekoelde mondiale vraag naar goederen. Ook merken ze de gevolgen van een verslechterde concurrentiepositie. Energieprijzen zijn in de eurozone hoger dan bij internationale concurrenten. Al met al blijven voor Nederland de vooruitzichten voor de vraag vanuit de eurozone dit jaar gematigd, ook al lijkt het dieptepunt in zicht. De netto uitvoer zal dit jaar dan ook beperkt bijdragen aan de bbp-groei. Pas in 2025 is deze bijdrage groter.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: