Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Illegale houthandel levert boetes op tot €40 mln

In een stap gericht op het bestrijden van milieumisdrijven heeft het Europees Parlement nieuwe regelgeving aangenomen die forse boetes omvat voor degenen die betrokken zijn bij de illegale houtkap. Deze beslissing komt als gevolg van toenemende zorgen over de impact van dergelijke activiteiten op het milieu en de ecosystemen.

Tijdens een plenaire vergadering gehouden in Straatsburg van 26 tot 29 februari heeft het Europees Parlement de lijst van misdrijven tegen het milieu uitgebreid om de handel in hout afkomstig van illegale bronnen op te nemen. Deze beslissing volgt op uitgebreide discussies en onderhandelingen tussen het Parlement en de Raad, resulterend in de goedkeuring van de richtlijn inzake milieumisdrijven.

Onder de nieuwe regelgeving kunnen overtreders die betrokken zijn bij de illegale houtkap boetes tot €40 miljoen tegemoet zien. De ernst van de straf weerspiegelt de ernst waarmee de Europese Unie misdrijven tegen het milieu beschouwt en benadrukt het belang van het behoud van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen.

De richtlijn, die met een aanzienlijke meerderheid in het Europees Parlement is goedgekeurd, heeft tot doel verschillende milieukwesties aan te pakken, waaronder de uitputting van waterbronnen, schendingen van EU-chemische regelgeving en vervuiling veroorzaakt door schepen. Door het bereik van milieumisdrijven uit te breiden en strengere straffen op te leggen, streeft de EU ernaar individuen en bedrijven af te schrikken die activiteiten ontplooien die schadelijk zijn voor het milieu.

Naast financiële boetes kunnen personen die schuldig worden bevonden aan milieumisdrijven ook gevangenisstraf krijgen. De duur van de straf zal afhangen van factoren zoals de omvang van de veroorzaakte schade en de duur van de illegale activiteit. Opmerkelijk is dat de richtlijn het concept van "gekwalificeerde misdrijven" introduceert, die ernstige milieumisdrijven omvatten zoals grootschalige bosbranden en wijdverbreide vervuiling.

Van de lidstaten wordt verwacht dat ze een cruciale rol spelen bij de implementatie en handhaving van de nieuwe regelgeving. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor het vervolgen van misdrijven die binnen hun grenzen zijn gepleegd en ondersteuning bieden aan personen die milieumisdrijven melden. Bovendien zullen de lidstaten nationale strategieën moeten ontwikkelen voor de bestrijding van milieumisdrijven en informatieve campagnes moeten voeren om bewustwording over het onderwerp te vergroten.

Bron: InteriorDaily

Publicatiedatum: