Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Na drie jaar komt sterke groei faillissementen tot een eind

Maxime Lemerle: 'MKB'ers zijn in de afgelopen jaren kwetsbaarder geworden'

Uit het onlangs verschenen Global Insolvency Report van Allianz Trade blijkt dat het aantal faillissementen dit jaar in de meeste geavanceerde economieën boven het niveau van vóór de pandemie uitkomen.

"De stijging van het aantal mondiale faillissementen (+7%) werd nog enigszins gedrukt door de dalingen in China (-14%) en opkomende markten zoals Zuid-Afrika (-13%) en India (- 8%). West-Europa bleef een belangrijke bijdrage leveren aan de mondiale stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen, ondanks dat de groei met +15% iets terugviel in 2023. Noord-Amerika was een belangrijke aanjager. Het aantal faillissementen in de VS steeg in 2023 met (+41%). Een andere zorgwekkende factor is de toename van het aantal faillissementen van grote bedrijven. Dat verhoogt het wanbetalingsrisico's voor kleinere leveranciers. In 2023 ging er wereldwijd elke dag een groot concern failliet (in totaal namelijk 365)", legt Maxime Lemerle uit, hoofdanalist voor insolventieonderzoek bij Allianz Trade.


Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade.

Nederland koploper
Over de Nederlandse situatie zegt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: "De toename van de faillissementen is een serieus waarschuwingssignaal. Vorig jaar noemden we de +52% nog een inhaal-effect na corona. Maar daar komt ook dit jaar gewoon nog eens +31% bij. In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard. Na Spanje is de urgentie hier het grootst. We verwachten voor 2025 wel een stabilisering maar voor hetzelfde geld komt er toch nog een tik bovenop. Ik kijk bijvoorbeeld naar het herstel in Duitsland; dat moet echt van de grond komen. Dat is voor ons land heel belangrijk."

Daarnaast constateert Geeroms dat MKB-bedrijven afgelopen jaren kwetsbaarder zijn geworden. "Aan de inkoopkant zijn de kosten gestegen maar uit concurrentie-overwegingen worden die niet doorgerekend aan de klant. Dat gaat ten koste van de marge." Volgens Geeroms vallen de faillissementscijfers in Nederland ook hoger uit dan elders omdat het aantal nieuwe bedrijven dat na corona is gestart, relatief hoog is. "De groep van starters is normaalgesproken al goed voor de nodige faillissementen. In het huidige, stroeve economische klimaat hebben ze het extra zwaar. Ze worden voor het eerst echt op de proef gesteld. Ook dat jaagt de Nederlandse faillissementen verder op."

Groei gaat versneld door in 2024
De mondiale versnelling van het aantal faillissementen is nog niet voltooid, maar de inhaalbeweging loopt ten einde. Dat de groei dit jaar nog toeneemt (+9%) komt volgens het rapport door de lagere economische groei, verstoringen van de handel en geopolitieke onzekerheid. De grootste stijgingen worden verwacht in de VS (+28%), Spanje (+28%) en Nederland (+31%).

"De wereldwijde stijging van de faillissementen in 2024 is breed gedragen. In twee van de drie landen komt het aantal faillissementen hoger uit dan vóór de pandemie. De huidige, haperende economie stelt de veerkracht van bedrijven op de proef. Vooral van bedrijven die ook voorgaande jaren al kwetsbaar bleken. Op een hoog niveau zal het aantal faillissementen volgend jaar stabiliseren. Concreet betekent dat voor de VS dat het niveau +12% hoger is dan in 2019, +8% in Frankrijk en +6% in Duitsland", zegt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade.

Oppassen in Europa
Allianz Trade verwacht geen tsunami aan bedrijfsfaillissementen zoals in de nasleep van de grote financiële crisis, toen de mondiale insolventies in 2008 en 2009 met respectievelijk +17% en +19% omhoogschoten. Wel waarschuwt de kredietverzekeraar voor bedrijven in vooral de geavanceerde economieën van Europa, die het meest blootgesteld zijn aan winstgevendheids- en financieringsproblemen. Ook noemt het rapport concreet B2C-gerelateerde sectoren en de bouw als kwetsbaar.

Meer informatie:
Allianz Trade
www.allianz-trade.com

Publicatiedatum: