Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na intensieve fase lanceert Vitra stoelen van gerecycleerd post-consumer-materiaal

"Het meeste van het beste voor het minste geld naar het grootste aantal mensen brengen", zo omschreven Charles en Ray Eames zelf een van hun voornaamste doelen als meubelontwerpers. Geen van hun andere ontwerpen kwam zo dicht in de buurt van dit ideaal als de Plastic Chairs van Vitra. Jarenlang verkende het ontwerperskoppel het basisidee van een naar het menselijk lichaam gevormde eendelige zitschaal. Nadat experimenten met multiplex en aluminiumplaat onbevredigende resultaten opleverden, kwamen ze in hun zoektocht naar andere materialen uiteindelijk bij glasvezelversterkte kunststof uit.Eames Plastic Chairs RE
Voor leveringen vanaf januari 2024 worden de zitschalen van de Eames Plastic Chairs gemaakt van gerecycleerd post-consumer-materiaal. Door de samenstelling van het gerecycleerde materiaal vertonen de kleuren van de zitschalen zeer subtiele pigmentvlekken.

Het echtpaar Eames herkende en benutte alle voordelen van het materiaal: vormbaarheid, stijfheid, aangename tactiele eigenschappen en geschiktheid voor industriële productie. Met dit materiaal, dat voorheen onbekend was in de meubelindustrie, ontwikkelden ze met succes de schaalontwerpen die zich leenden voor serieproductie. Na de voorstelling op de door het Museum of Modern Art georganiseerde wedstrijd 'Low-Cost Furniture Design' in 1948, werden de Plastic Armchair (A-schaal) en de Plastic Side Chair (S-schaal) in 1950 op de markt geïntroduceerd als de allereerste industrieel geproduceerde kunststof stoelen in de geschiedenis van de meubelproductie.De Eames Plastic Chairs waren ook de eerste vertegenwoordigers van een nieuw meubeltype dat sindsdien zeer algemeen is geworden: de multifunctionele stoel waarvan de zitschaal afhankelijk van het gebruiksdoel met verschillende onderstellen kan worden gecombineerd. Al in 1950 ontwierpen Charles en Ray Eames een reeks onderstellen voor verschillende zitposities.

Door de jaren heen heeft Vitra in voortdurend overleg met de familie Eames duurzamere materialen geïntroduceerd voor de zitschalen van de Eames Shell Chairs. Vanaf 2024 worden de zitschalen van de Eames Plastic Chairs gemaakt van gerecycleerde kunststof en zal de stoelenfamilie voortaan Eames Plastic Chair RE heten. Het hoogwaardige gerecycleerde materiaal is afkomstig van gercycleerd huishoudelijk afval, met name gebruikte verpakkingen die ingezameld worden via het Duitse 'Gelber Sack'-systeem (de gele zak). Door die grondstof te gebruiken in plaats van primaire kunststoffen op basis van aardolie is er minder klimaatschadelijke uitstoot en daalt het primair energieverbruik aanzienlijk. Door de samenstelling van het gerecycleerde materiaal vertonen de verschillende kleuren hier en daar minuscule pigmentvlekjes. De kleur wit is vervangen door cotton white RE, maar de originele witte polypropyleenversie zal naar verwachting nog tot december 2024 beschikbaar zijn. Net als de zitschalen van Eames Plastic RE is deze versie aan het einde van de levensduur 100% recycleerbaar.Meer informatie:
Vitra
www.vitra.com

Publicatiedatum: