Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Advies aan nieuw kabinet: bouw hypotheekrenteaftrek af

Het komende kabinet doet er goed aan om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Dat zegt een adviesgroep van ambtenaren in het adviesrapport Bouwstenen voor een beter belastingstelsel (12 februari 2024). Zo'n rapport wordt doorgaans meegenomen tijdens de formatie.Volgens de ambtenaren zorgt de hypotheekrenteaftrek zoals deze nu is voor hogere huizenprijzen, hogere hypotheekschulden, minder huurwoningen en meer inkomensverschillen. De hypotheekrenteaftrek is een fiscaal voordeel waarbij betaalde hypotheekrente mag worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. Omdat vooral hogere inkomensgroepen een eigen woning bezitten, versterkt de regels volgens tegenstanders de inkomensverschillen met vaak armere huurders.

Sinds een aantal jaar is de hypotheekrenteaftrek al stapsgewijs versoberd. Sinds 2014 werd de aftrek jaarlijks verminderd. Tien jaar geleden mocht nog ruim 50 procent van de betaalde rente worden afgetrokken, nu is de maximale aftrek gelijk aan het tweede belastingtarief. In 2024 is dat 36,97 procent.

Naast de afbouw van de hypotheekrenteaftrek adviseert de adviesgroep ook om het eigenwoningforfait te verhogen.

Bron: De Hypotheker

Publicatiedatum: