Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM start onderzoek naar bol: 'Signalen dat het platform niet iedereen eerlijk behandelt'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar het online platform bol naar aanleiding van signalen dat het bedrijf zichzelf en bepaalde ondernemers bevoordeelt. Voor haar onderzoek heeft de ACM informatie opgevraagd bij het online platform. Het bedrijf is verplicht om deze informatie te verstrekken. De ACM onderzoekt of het bedrijf de wet overtreedt.Wat is er aan de hand?
Meerdere bedrijven hebben bij de ACM gemeld dat hun aanbod minder goed zichtbaar is op het online platform, zelfs als deze bedrijven de beste prijs en/of kwaliteit bieden. Zij stellen dat de aanbiedingen van het online platform zélf of van bepaalde ondernemers worden voorgetrokken. Ook zijn er signalen dat het online platform data gebruikt van ondernemers om zo de eigen positie op het platform te versterken.

Reactie bol
Bol heeft vragen ontvangen van de ACM over de wijze waarop het platform ingericht is voor hun verkooppartners. Bol zegt hier het volgende over:

"Het spreekt voor zich dat we volledig meewerken aan het onderzoek van de ACM. Onze collega’s werken hard om de toezichthouder van alle benodigde informatie te voorzien om het onderzoek soepel te laten verlopen.

We vinden het belangrijk dat de ACM erop toeziet dat online platforms hun verantwoordelijkheid nemen voor een betrouwbare online omgeving. Voor ons is de relatie met onze verkooppartners daarin uitermate belangrijk. We zijn altijd op zoek naar manieren om ons platform te verbeteren en zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Hoe gaat het onderzoek verder?
De ACM onderzoekt of het bedrijf inderdaad de wet overtreedt. De ACM kan daarbij ook tot de conclusie komen dat daar geen sprake van is. Als de ACM tot de conclusie komt dat de wet wél is overtreden, dan heeft de onderneming de mogelijkheid om hun kant van het verhaal te vertellen, voordat de ACM optreedt met bijvoorbeeld een boete of last onder dwangsom.

ACM en de digitale economie
Nu digitale markten een steeds groter onderdeel van onze maatschappij vormen zet de ACM zich maximaal in om ervoor te zorgen dat deze markten goed functioneren. Ook voor 2024 is één van de strategische doelstellingen van de ACM om een open en eerlijke digitale economie te stimuleren voor alle mensen en bedrijven, op basis van de regels voor de bescherming van consumenten en concurrentie. Daarnaast bereidt de ACM zich voor om - zodra daarvoor de wettelijke basis is gecreëerd - verschillende digitale verordeningen te handhaven, waaronder de Digital Markets Act (DMA), de Digital Services Act (DSA) en de Platform-to-Business-verordening (P2B).

Meer informatie:
Bol
www.bol.com

Publicatiedatum: