Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptie huishoudens groeit iets

In december 2023 hebben huishoudens 0,3 procent meer goederen en diensten aangeschaft dan in december 2022, meldt het CBS. Ze kochten meer diensten, maar minder goederen.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari minder ongunstig dan in december.Meer diensten, duurzame goederen, voedings- en genotmiddelen
Consumenten hebben in december 0,8 procent meer diensten afgenomen, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur of kapper, dan in december 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 0,6 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in december 2022. Ook schaften consumenten 1,5 procent meer duurzame goederen aan, zoals kleding. Huishoudens hebben in december echter 3,9 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen, verbruikt.

Twee weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in december 1,7 procent hoger was dan in december 2022. Het volume van de non-foodwinkels lag 1,2 procent hoger, dat van de foodwinkels 0,4 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Publicatiedatum: