Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Duizenden ondernemers in winkelstraat stoppen om schulden te voorkomen'

Het aantal winkeliers dat vorig jaar stopte, is verdubbeld. Duizenden ondernemers hebben hun zaak opgegeven om schulden te vermijden, deels vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. "Het gaat om ongeveer 4 procent van de winkeliers en dat is twee keer zoveel als in 2022", zegt Jan Meerman van INretail, de brancheorganisatie voor de mode-, sport- en schoenenwinkels. "Zij trekken de stekker uit hun zaak, omdat ze er geen toekomst meer in zien. Het gaat daarbij om duizenden ondernemers en dat is zorgwekkend."



De hoge inflatie heeft de kosten voor energie, huur en lonen doen stijgen, terwijl de omzet gelijk is gebleven, waardoor het rendement onder druk staat. Dirk Mulder van ING bevestigt dat veel winkeliers stoppen vanwege de stress door recente gebeurtenissen zoals de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, samen met de stijgende kosten en terughoudendheid van consumenten.

Het aantal faillissementen in de winkelstraat stijgt ook, maar de leegstand blijft stabiel doordat winkels worden vervangen door woningen en horeca. De krapte op de arbeidsmarkt is een ander groot probleem, met een tekort aan werknemers zoals keukenmonteurs, parketleggers en chauffeurs, waardoor veel winkeliers gedwongen worden hun openingstijden aan te passen wegens gebrek aan personeel.

Bron: NU.nl

Publicatiedatum: