FairForward, groothandel voor fairtrade en duurzaam geproduceerde woonproducten, staat voor handel die ontwikkelt. Samen met de handelspartners in Azië en Latijns-Amerika leveren ze een bijdrage aan de bestrijding van armoede. De onderneming bouwt al jaren aan rendabele en duurzame handelsrelaties, met respect voor ieders zelfstandigheid en eigenwaarde. De realiteit is hard, hoe mooi het doel ook is. Deze week is FairForward in staat van faillissement verklaard, met benoeming van Johan Thielen tot curator.


De Eco Collection.

Ontwikkelingshandel
FairForward biedt haar handelspartners toegang tot de exportmarkt. Dit schept werkgelegenheid en verbetert inkomens van producenten en werknemers. FairForward gaat langdurige relaties aan met handelspartners die de fairtrade principes onderschrijven en net als wij overtuigd zijn van ontwikkelingshandel. De uitvoering begint heel praktisch: met de inkoop van producten die aantrekkelijk zijn voor de Europese markt.

De handelspartners vormen de schakel voor de producenten naar de exportmarkt. Zij nemen de orders aan, zetten deze uit bij de producenten en ondersteunen hen waar nodig in het productieproces, verzamelen de producten, betalen de producenten en verzorgen de logistiek en export. Een aantal van onze handelspartners is ook zelf producent.


Geurkaars in porseleinen ei.

65-jarige historie
De historie van Fair Trade Original gaat terug naar 1959, wanneer het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) wordt opgericht. Aan de oprichting van het Komitee is een succesvolle inzamelingsactie voorafgegaan, om melkpoeder te sturen naar ondervoede kinderen op Sicilië. In 1967 importeert de organisatie, onder het motto ‘geen hulp maar handel’, het eerste product: een houten beeldje uit Haïti. In 1973 volgt de eerste eerlijk ingekochte koffie op de Nederlandse markt. De koffie, ingekocht in Guatemala, is de eerste in een groeiende reeks levensmiddelen die de organisatie importeert.

In de loop der jaren hebben de producten van Fair Trade Original hun plek veroverd op de schappen van onder andere supermarkten en Wereldwinkels en in de boodschappentas van de consument. In 2013 gaat FairForward zelfstandig verder met een productpakket van ‘gifts and living’.

Meer informatie:
FairForward
www.fairforward.nl