Zwartwoud is opgericht op 6 oktober 1924. Dat betekent dat het bedrijf bijna 100 jaar bestaat. Nu doet de interieurbouwer een oproep: "Heb je bij Zwartwoud gewerkt, heb je mooie verhalen van vroeger of sta je op een andere manier in relatie met het bedrijf? Dan horen we graag van je."


Archief Zwartwoud.

Van bakker tot meubelmaker
Het verhaal van Zwartwoud begint zo'n 100 jaar geleden, met een bakkerij en twee slimme techneuten: Zwartenkot en Van der Woude. Zij vonden het hoog tijd om eens kritisch naar de bakkerswereld te kijken: de bakkers kneedden hun broden handmatig en hadden simpele ovens. Daardoor waren ze enorm veel tijd kwijt. Opschalen was er niet bij.

Zwartenkot en Van der Woude bedachten dat dit anders kon: ze bedachten kneedmachines, en een grotere oven met meerdere baklagen. Voor de naam van hun nieuwe bedrijf voegden zij hun achternamen samen: Zwartwoud. Hun uitvinding was revolutionair in de bakkerswereld. En het bleef niet bij handige apparatuur. De volledige bakkerijen werden gemoderniseerd: Zwartwoud ontwikkelde sfeervolle toonbanken, kasten en meubels.

Productontwikkeling
Men was enthousiast over het werk van Zwartwoud en de naam werd verspreid. Zo kwam in 1956 PTT Post met de vraag of Zwartwoud hun eerste postkantoor wilde inrichten. Ook dit bleek een succesvolle samenwerking. Tot op de dag van vandaag werkt Zwartwoud samen met PostNL. Vooral op het gebied van productontwikkeling: meubels worden ontwikkeld om de postale wereld efficiënter te laten werken.

Eigen meubellijn
En zo hield Zwartwoud de ontwikkelingen van de jaren bij en speelde hierop in, zorgde ervoor om benodigde kennis al vroeg in huis te hebben. In de jaren ’80 werd veiligheid een groot thema en ontwikkelden we beveiligde, kogelwerende balies voor onder andere Esso, Shell, Q8 en voor ambassades over de hele wereld voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de jaren ’90 kwam de Arbowet. Zwartwoud ontwikkelde een eigen meubellijn, Zettoe, en ontwikkelde onder andere verstelbare bureautafels.

Zo kwam Zwartwoud in de maatwerk interieurinrichting terecht. Inmiddels doen we dat voor verschillende mooie organisaties. Van ABN Amro tot UMCG, Stadhuis Groningen, Aegon, Gasunie en Rijkswaterstaat.

Meer informatie:
Zwartwoud
Rigaweg 2
9723 TH Groningen
050 - 55 65 123
www.zwartwoud.nl