Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Check deze belastingtips:

Vier veelgestelde vragen van verbouwers

Heb jij je huis verbouwd? En leen je daarvoor geld of heb je een hypotheek afgesloten? Dan is de kans groot dat je scheel ziet van het papierwerk. Zo moet je het een en ander regelen voor je belastingzaken. En die kunnen overweldigend zijn, zeker in de drukte van een verbouwing. Daarom beantwoordt de Belastingdienst hieronder vier veelgestelde vragen over belastingzaken voor verbouwers. Zo weet jij waar je aan toe bent.



1. Heeft een verbouwing gevolgen voor mijn belastingaangifte?
"Vanaf 1 maart kan je belastingaangifte doen over het afgelopen jaar. In de belastingaangifte geef je bijvoorbeeld je inkomen en spaartegoeden door. Als je verbouwd hebt en je hebt daarvoor geld geleend of een hypotheek afgesloten, dan heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Zo zijn sommige kosten voor het afsluiten van een hypotheek of lening voor een verbouwing onder voorwaarden aftrekbaar in je belastingaangifte. En dat scheelt!"

2. Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?
"De voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of juist moet betalen. Deze schatting is gebaseerd op de meest recente gegevens die de Belastingdienst heeft, zoals de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Een voorlopige aanslag kan handig zijn als je verwacht dat je een groot bedrag aan inkomstenbelasting moet betalen of geld terugkrijgt. Voor verbouwers die geld hebben geleend of een hypotheek hebben afgesloten, geldt meestal het laatste en daarom is een voorlopige aanslag handig."

3. Heb ik een voorlopige aanslag nodig?
"Hierboven benoemden we dal dat sommige kosten rondom het afsluiten van de hypotheek onder voorwaarden aftrekbaar zijn in je belastingaangifte. Met de voorlopige aanslag kan je dat bedrag elke maand alvast ontvangen in het lopende belastingjaar. Daarmee verlaag je je maandlasten, en dat is mooi meegenomen. Let er wel goed op dat je wijzigingen in je financiƫle of persoonlijke situatie zo snel mogelijk doorgeeft. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen, scheiden, verhuizen of een wijziging in inkomen hebt. Zo houd je grip op je financiƫn. Vraag een voorlopige aanslag aan of wijzig hem via Mijn Belastingdienst."

4. Wat zijn aftrekbare kosten?
"Een verbouwing is al duur genoeg. Dus het is fijn als je minder belasting hoeft te betalen. Dat kan door de aftrekbare kosten. Wat zijn dan aftrekbare kosten? Bijvoorbeeld de rente en financieringskosten over de lening waarvoor je elk jaar een vast bedrag aflost. Mooi meegenomen toch! Leen je niet, maar betaal je de verbouwing van je woning zelf? Dan mag je de kosten niet aftrekken van de belasting. Check meer voorwaarden op de website van de Belastingdienst."

Wil je weten wat nog meer handig is om te regelen voor je belastingzaken als je je huis hebt verbouwd of nog gaat verbouwen? Vul de checklist Eigen Woning in van de Belastingdienst.

Meer informatie:
Belastingdienst
www.belastingdienst.nl

Publicatiedatum: