Op de vroege ochtend van zondag 4 februari, rond 04:00 uur, werden de hulpdiensten van Vroomshoop en de omliggende gebieden gealarmeerd voor een brandincident aan de Havenstraat in Vroomshoop. Ter plaatse bleek het te gaan om de voormalige meubelfabriek van Vroomshoop Meubelen, die in gebruik was als opslagplaats voor tuinmeubelen. Bij aankomst was de brand al uitslaand en van dermate omvang dat al snel werd opgeschaald naar een zeer grote brand met Grip 1-status, om voldoende personeel en middelen ter plaatse te hebben.

De ambulance diensten werden eveneens gemobiliseerd vanwege de significante impact op de omliggende woonwijken en de resulterende rookontwikkeling. Via diverse mediakanalen werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten vanwege de omvangrijke rookproductie. Er zijn geen meldingen van gewonden. De oorsprong van de brand blijft op dit moment onduidelijk en wordt nog onderzocht.

De nasleep van de omvangrijke brand, zal aanzienlijk zijn. Gedurende meerdere weken zullen teams van mannen in beschermende kleding bezig zijn met het verwijderen van asbest in diverse delen van het dorp. Als gevolg hiervan blijft de Oranjeschool vandaag, maandag 5 februari, gesloten, en er bestaat de mogelijkheid dat de hervormde kerk zelfs gedurende meerdere weken dicht zal blijven.