De loonkosten stijgen maar door en dat wordt voorlopig niet heel veel anders. Wat ondernemers in de retail altijd voor onmogelijk hielden, gaat nu gebeuren, voorspelt Jan Meerman van INretail in een blog op De Ondernemer.

Jan Meerman (zie foto) benadrukt dat non-food winkels zich moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden, waarin de stijgende loonkosten de exploitatie zwaar belasten. Hij verwacht dat winkels niet meer continu van vroeg tot laat, zeven dagen per week, kunnen opereren. In de afgelopen twee jaar zijn de loonkosten in de non-foodsector met zo'n twintig procent gestegen, en een verdere toename van tien procent wordt verwacht voor dit jaar, met voorspellingen voor 2025.

Meerman legt de verantwoordelijkheid niet bij de medewerkers, maar wijst naar de overheid vanwege verplichte loonstijgingen. Hij stelt dat het huidige businessmodel moet worden herzien, omdat kosten en omzet niet meer in balans zijn. Hij oppert onorthodoxe maatregelen, waaronder het verminderen van openingstijden, omdat er te veel onrendabele uren zijn. Voorstellen zoals later openen, het schrappen van koopavonden, of zelfs één of twee dagen sluiten, worden genoemd als mogelijke aanpassingen aan de randen van de dag. Meerman benadrukt dat slimme keuzes nodig zijn, met een focus op optimale personeelsplanning rond belangrijke omzetmomenten. Bij nieuwe contracten wordt een werkweek van maximaal 36 uur als norm gesteld om de loonkosten beter te beheersen.

Lees hier het complete artikel.