In de eerste maand van 2024 geeft de Woonbranche Economische Barometer een duidelijk signaal af; het belooft geen eenvoudig jaar te worden voor de woonbranche. De barometerstand is in januari met meer dan twee punten verslechterd ten opzichte van de voorgaande maand, waardoor de stand eind januari uitkomt op -10,4. Dit markeert de laagste januari-stand van de afgelopen 15 jaar. Ondanks een kleine verbetering in het consumentenvertrouwen in januari, tonen de deelindicatoren voor de woningmarkt en de omzetontwikkeling van woondetaillisten een neerwaartse trend.

De Woonbranche Economische Barometer omvat verschillende deelindicatoren:

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index voor de omzetontwikkeling van woondetaillisten kwam in december 2023 uit op -0,8. Woonwinkels lieten een omzetdaling van 0,8 procent zien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door een afname in verkoopvolume (-1,3 procent), waar prijsstijgingen de daling niet volledig compenseerden.
Consumentenvertrouwen: In december 2023 verbeterde het consumentenvertrouwen voor de vijfde opeenvolgende maand. Het steeg van -29 naar -28 in januari 2024. Consumenten waren minder pessimistisch over de economie, met een verbetering in het oordeel over het economisch klimaat. Het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden werd echter iets negatiever.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen in de industrie toonde in januari een minder negatieve trend dan in december, met een daling van -5,7 naar -4,4. Producenten waren vooral minder negatief over de orderpositie, voorraden gereed product en verwachte productie in de komende drie maanden.

Woningmarkt
In december 2023 werden 19.565 bestaande koopwoningen verkocht, wat een daling van 8,3 procent betekende ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De woningmarktindicator daalde van +0,7 in december naar -8,3 in januari 2024.

De samenvattende conclusie is dat de start van 2024 uitdagend lijkt te zijn voor de woonbranche, getuige de negatieve trends in verschillende economische indicatoren.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
tel 0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl