Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CNV-onderzoek: ruim kwart werkenden gepest

Ruim een kwart van de werkenden (27%) heeft wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. Dit blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder 2700 werkenden. 16% van alle ondervraagden wordt getreiterd door hun leidinggevende.

"Dit zijn bizarre cijfers. Omgerekend gaat het om 2,6 miljoen werkenden die te maken hebben met pestgedrag. Het is onbestaanbaar dat de werkplek voor zoveel mensen een kwelling is", stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.


Foto ter illustratie. © Matthew Ragen | Dreamstime.com


Pestende leidinggevende
1 op de 6 wordt gepest door zijn leidinggevende. "Dubbel fout. De leidinggevende is bij uitstek de persoon die medewerkers een veilige en prettige werkplek moet bieden. Een pestende leidinggevende maakt het werkende leven erg moeilijk en brengt werknemers in een onmogelijke positie. Er is daarbij ook sprake van machtsverhoudingen waarbij de werknemer vogelvrij is."

Zerotolerance beleid
Iets meer dan de helft geeft aan dat er op de werkvloer niet wordt opgetreden tegen pesten of grensoverschrijdend gedrag. Een kwart stelt dat pesters wegkomen met hun gedrag.

Fortuin: "Schrijnend. Je voelt je onveilig op je werk maar pesters komen hier doodleuk mee weg. Werkgevers moeten een zerotolerance beleid voeren ten aanzien van pestgedrag. Daar komt bij: tolerantie van pestgedrag is een dure grap van werkgevers. Pesten kost miljarden euro's aan ziekteverzuim, blijkt uit diverse onderzoeken. Daar komt bij dat we niemand kunnen missen op de werkvloer, zeker door de huidige personeelstekorten. 43% geeft aan dat de spanningen oplopen door de hoge werkdruk."

Geen vertrouwenspersoon aanwezig
16% van de respondenten stelt dat er geen vertrouwenspersoon op het werk is. Deze vertrouwenspersoon is per 1 januari 2024 wettelijk verplicht bij een bedrijf van meer dan 10 personen. '1,5 miljoen werkenden kunnen nog steeds geen beroep doen op de vertrouwenspersoon. Juist de vertrouwenspersoon is een cruciale factor. Werkgevers moeten, naast het ontwikkelen van een pestprotocol zo snel mogelijk een vertrouwenspersoon aanstellen. Niets doen kost miljarden, blijkt ook uit dit onderzoek.

Pestprotocol
Het CNV pleit daarnaast voor een pestprotocol op de werkvloer. Bij 1 op de 3 werkenden is een dergelijk protocol niet aanwezig, blijkt uit het onderzoek. "Dit protocol moet duidelijkheid bieden welk gedrag wel en niet door de beugel kan. Ook moet de vertrouwenspersoon een rol krijgen in dit pestprotocol. Pesten en grensoverschrijdend gedrag mag geen enkele ruimte hebben op de werkvloer", stelt Fortuin.

Meer informatie:
CNV
www.cnv.nl

Publicatiedatum: