FNV Procesindustrie heeft een onderhandelingsresultaat sociaal plan en cao afgesloten bij glasfabrikant QSIL in Winschoten. Per 1 augustus gaat het bedrijf sluiten. De ontslagvergoeding wordt 50% hoger nadat er begin januari 2 dagen werd gestaakt en na een boekenonderzoek door FNV. Het bleek dat het bedrijf meer ruimte had om betere afspraken te maken. De vakbond legt het resultaat positief voor aan de leden, die er vanmiddag over gaan stemmen.Bijna 2x de transitievergoeding
Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Procesindustrie: "Ik ben behoorlijk tevreden over dit nieuwe sociaal plan en ook over de nieuwe cao, evenals veel van onze leden die ik er al over heb gepeild. We praten hier toch over bijna 2x de transitievergoeding. De ontslagvergoeding wordt nu maar liefst 50 procent hoger. Werknemers krijgen minimaal 4 maandlonen mee. De doorwerkbonus blijft 10.000 euro. En de lonen gaan in 2023 en 2024 niet met 5 procent maar met in totaal 12 procent omhoog. Tevens is voor het van-werk-naar-werk-traject 7.000 euro beschikbaar."

Nieuw toekomstperspectief
Compaijen: "De leden bereikten dit resultaat door hun ultimatum hierover kracht bij te zetten door te staken. De sluiting van de fabriek per 1 augustus heeft negatieve financiƫle gevolgen voor de werknemers, maar met dit resultaat krijgen zij een nieuw toekomstperspectief. De directe ontslagvergoeding is niet alleen 50 procent hoger, maar door de doorwerkbonus van 10.000 euro en de extra loonstijging van 7% is deze vergoeding effectief ongeveer 90 procent hoger. Super belangrijk: FNV en QSIL faciliteren met een extra budget deskundige begeleiding richting nieuwe banen."

Baanverlies per 1 augustus
De afnemers van QSIL deden na het bekend worden van de sluiting op 7 november extra bestellingen. Hierdoor zit de fabriek vol tot 1 augustus en is het ook van belang dat de werknemers tot de sluiting blijven doorwerken. Met het sociaal plan, de loonstijging en de doorwerkbonus stelt QSIL de werknemers schadeloos voor het verlies van hun baan per 1 augustus.

Bij QSIL in Winschoten werken 122 mensen. Zij produceren kwarts- en speciaalglas in Winschoten. QSIL Nederland kwam tijdens de coronacrisis in 2020 in het nieuws door een recordwinst afkomstig van de massaproductie van glas voor virus- en bacteriƫndodende UV-lampen.

Bron: FNV

Meer informatie:
QSIL
HM Brouwerstraat 1
9672 AG Winschoten
www.qsil.com