Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna half miljoen nieuwe keukens worden er per jaar verkocht

Uit een analyse van de keukenmarkt door Marktdata.nl blijkt dat er jaarlijks in Nederland circa 460 duizend complete nieuwe keukens worden verkocht en geplaatst. Daarnaast worden er jaarlijks veel keukens gerenoveerd.


Een blik in de showroom van Steel Benelux in Zevenhuizen. De Italiaanse fabrikant van custom made keukenapparatuur verkoopt fornuizen, koelkasten, ovens en afzuigkappen.

De levensduur van een keuken kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, het vakmanschap, het onderhoud en het gebruik. Over het algemeen wordt verwacht dat een goed onderhouden keuken tussen de 15 en 20 jaar meegaat. Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van een keuken:

Materiaalkwaliteit
Keukens gemaakt van duurzame materialen zoals massief hout, roestvrij staal en hoogwaardig laminaat hebben de neiging langer mee te gaan dan keukens met goedkopere materialen.

Vakmanschap
De kwaliteit van het vakmanschap bij de installatie van de keuken kan van invloed zijn op hoe goed het bestand is tegen slijtage en scheuren.

Onderhoud
Regelmatig onderhoud kan de levensduur van een keuken verlengen. Dit omvat het schoonmaken van de oppervlakken, het repareren van kleine schades en het voorkomen van waterschade.

Gebruik
Hoe intensief de keuken wordt gebruikt, heeft ook invloed op de levensduur. Een keuken in een druk gezin met veel kookactiviteiten kan meer slijtage vertonen dan een keuken in een minder actieve omgeving.

Keukentrends en persoonlijke voorkeuren kunnen in de loop der jaren veranderen. Zeker bij een verhuizing wordt er regelmatig voor een nieuwe keuken gekozen terwijl de bestaande keuken nog lang niet op is qua (technische) levensduur. Hierdoor wordt de gemiddelde levensduur van een keuken verkort. Mensen kiezen er soms ook voor om hun keuken te renoveren of te upgraden voordat deze technisch gezien aan het einde van zijn levensduur is. Hierdoor wordt de levensduur van een keuken juist verlengt. Ook gaan keukens in sociale huurwoningen veelal relatief lang mee omdat een huurder zelf niet zo gauw zal willen betalen voor een nieuwe keuken en de woningcorporatie de levensduur van een keuken veelal zo lang mogelijk wil oprekken.

Om tot een globale schatting te komen hoeveel nieuwe keukens (voor particuliere consumptie) er jaarlijks in Nederland worden verkocht en geplaatst, kunnen we het aantal particuliere huishoudens delen door circa 18 jaar. Op 1 januari 2023 telde Nederland 8,3 miljoen huishoudens. Het gaat hier om zogenoemde particuliere huishoudens. Deze huishoudens worden gevormd door personen die alleen of samen in een woonruimte wonen en zelf in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien. Hierdoor wordt het aantal nieuwe keukens in Nederland door marktdata.nl geraamd op circa 460.000 stuks per jaar. Het betreft hier dus compleet nieuwe keukens.

Keukenrenovatie
Daarnaast worden er jaarlijks ook veel keukens gerenoveerd. Er zijn verschillende soorten keukenrenovaties, variërend van kleine cosmetische ingrepen tot grootschalige verbouwingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types keukenrenovaties:

Cosmetische renovatie:
Schilderen: Een eenvoudige manier om de uitstraling van je keuken te veranderen is door de muren en kasten te schilderen.
Nieuwe hardware: Het vervangen van de handgrepen en knoppen van kasten en laden kan een subtiele maar effectieve upgrade zijn.
Aanrechtblad vernieuwen: Het vervangen van het aanrechtblad kan de keuken een frisse uitstraling geven.

Kastrenovatie
Refacing: In plaats van nieuwe kasten te installeren, kun je kiezen voor het vervangen van deuren en lades, waardoor de kasten een geheel nieuwe uitstraling krijgen.
Schilderen of beitsen: Door de kasten te schilderen of te beitsen, kun je ze aanpassen aan de nieuwe stijl van de keuken.

Apparaatvernieuwing
Nieuwe apparaten: Het upgraden van keukenapparatuur kan de functionaliteit verbeteren en energiezuiniger zijn.
Toevoegen van nieuwe apparaten: Misschien wil je nieuwe apparaten toevoegen, zoals een vaatwasser of een ingebouwde magnetron.

Aanpassingen aan de indeling
Verplaatsen van apparatuur: Het herschikken van de locatie van de gootsteen, kookplaat of koelkast kan de efficiëntie van de keuken verbeteren.
Toevoegen van een kookeiland: Een kookeiland kan extra werkruimte en opslag bieden.

Structuuraanpassingen
Muren verwijderen: Het verwijderen van niet-dragende muren kan een open concept creëren en meer ruimte bieden.
Vervangen van vloeren: Het vernieuwen van de vloer kan de algehele uitstraling van de keuken transformeren.

Complete keukenverbouwing
Nieuwe lay-out: Een volledige herconfiguratie van de keukenlay-out om aan de specifieke behoeften en wensen van de eigenaar te voldoen.
Nieuwe kasten, aanrechtbladen, apparaten en vloeren: Een alomvattende benadering waarbij vrijwel alle elementen van de keuken worden vervangen.
Het type renovatie dat het meest geschikt is, hangt af van het budget, de huidige staat van de keuken en specifieke doelen en voorkeuren.

Gerelateerd
Keukenbranche Trendmonitor 2021
Marketingrapport Keukenzaken 2020

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
[email protected]
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: