De interieurtrends van 2024 worden gekenmerkt door een verlangen naar natuur, met de nadruk op natuurlijke materialen zoals hout en steen, afgeronde vormen en lat- of groefpatronen. De wens om de natuur in huis te brengen is een belangrijke invloed op het interieurontwerp dit jaar, gedreven door een voorkeur voor natuurlijke elementen, zoals opgemerkt door Jan Kurth, de algemeen directeur van de Duitse Meubelindustrievereniging.


De futuristisch ontworpen bijzettafel heeft een zacht gevoerde, met stof beklede cilindrische basis die zich als een bloesem naar boven opent. In de basis is een ronde glazen blad ingezet. Foto: Cor.

Donkere tinten winnen aan populariteit in de keuken en woonruimtes, met zwart of antraciet gelakte oppervlakken gecombineerd met robuuste materialen zoals eik, walnoot, kastanje of berk. Laminaat en latpatronen, aanvankelijk populair in keukens, breiden zich uit naar andere ruimtes. Moderne woonkamermuren hebben hangende glazen vitrines, die een eigentijdse sfeer creëren met indirecte verlichting en glazen elementen. Eettafels, of ze nu van hout of marmer zijn, nemen zachte, organische vormen aan die geschikt zijn voor kleinere plattegronden, en uitschuifbare opties bieden flexibiliteit voor bijeenkomsten. Gestoffeerde eetkamerstoelen met armleuningen verhogen het comfort, terwijl draaibare stoelen met zachte schommelbewegingen automatisch terugkeren naar hun oorspronkelijke positie.

Gestoffeerde meubels weerspiegelen een duidelijke trend naar gebogen lijnen en comfortabel zitten door dikke kussens. Stoffen omvatten vlakke wol met subtiele weefsels of grovere texturen, met gerecyclede garens. De nadruk op natuurlijke tinten zoals gebroken wit en greige is zichtbaar in textiel, met lederen bekledingen in zand, terracotta, kameel of bruin. Opvallende accentkleuren zoals natuurlijke blauwtinten en warme tinten rood, roest, diep Bordeaux, samen met nieuwe toffee- en karameltinten, voegen levendigheid toe. Gele accenten brengen een vrolijke toets aan het interieur van 2024.

Voor kleinere stadsappartementen, bieden modulaire banken die kunnen worden herschikt of gemakkelijk verstelbare slaapbanken praktische oplossingen. Duurzaamheid wordt een cruciale factor bij de aankoop van meubels, waarbij toonaangevende merken gebruikte gestoffeerde meubels accepteren voor renovatie of juiste verwijdering.

Slaapkamers geven prioriteit aan gezelligheid, met gefineerde houten oppervlakken, massief houten elementen en gelakte afwerkingen. Eik blijft een dominante houtkeuze, vaak gecombineerd met lichte of donkergekleurde lakken. Bedden met slanke poten of zwevende ontwerpen dragen bij aan een moderne look, met comfortabel gevoerde hoofdborden of houten kenmerken. Kasten met schuifdeuren of textielfronten die worden bediend door aanraaksensoren bieden aanpasbare interieurs met functies zoals kledingliften, stropdascompartimenten, tassenlades en met stof beklede planken.

In de badkamer, is een focus op kwaliteit en comfort merkbaar in de verschuiving weg van praktische natte ruimtes naar elegante en tijdloze, greeploze meubels. Houtdecors of massief hout voegen warmte toe, en zwarte accessoires en armaturen zijn populair. Donkere tinten, natuurlijke kleuren en gedurfde tinten zoals oranje of blauw, samen met nieuwe ontwerpen met accenten van messing of roestvrij staal en gekleurde keramische elementen, tonen diversiteit in badkameraesthetiek. Verlichting speelt een belangrijke rol, met een trend naar indirecte verlichting voor meubels en spiegels. LED-verlichting met verstelbare kleurtemperaturen en dimopties, evenals spraak- of gebaarbestuurde verlichting, verbeteren de algehele ervaring.

De keukentrend voor 2024 draait om groefgepatenteerde fronten, die een huiselijke en ambachtelijke charme creëren. Greeploze houten fronten met verticale latten, vaak regelmatig of asymmetrisch gegroefd, worden steeds populairder. Deze worden gecombineerd met donkere kleuren om een lounge-achtige sfeer te benadrukken. Matte oppervlakken, anti-vingerafdruk eigenschappen, dunne werkbladen, open planken en flexibele railsystemen voor keuken nissen, zelfs met werkruimteverlichting voor kasten zonder bovenkasten, blijven in de mode.

Hoewel minimalistische keukenontwerpen domineren, wint de moderne boerderijstijl met kenmerkende framefronten aan populariteit. Open keukens benadrukken een naadloze overgang naar de eet- en woonruimtes, met behulp van elementen zoals vitrines, planken of banken. Schuifdeuren, waarmee volledige keukenlijnen kunnen worden verborgen, dragen bij aan een serene visuele in open woonruimtes. De markt introduceert een nieuwe draaifitting die beweging geeft aan open keuken- of woonkamerplanken, waardoor de gesloten achterkant zichtbaar wordt.

Naast het gebruik van regeneratieve energieën en gerecycled hout in keukenmeubilair, is de industrie gerecycled plastic handvatten en lade-interieurs gemaakt van de natuurlijke vezel hennep aan het integreren. Nieuw geïntroduceerde kastbreedtes van 75 centimeter, voornamelijk uit de apparatenindustrie, beïnvloeden hedendaagse keukenontwerpen, waardoor grotere groentecompartimenten in koelkasten mogelijk zijn.

Samenvattend richten de interieurtrends van 2024 zich op het creëren van een natuurlijke, comfortabele en duurzame woonomgeving, met elementen zoals natuurlijke materialen, donkere tinten, afgeronde vormen en groefpatronen. De integratie van slimme en duurzame functies toont een toewijding aan zowel stijl als milieubewustzijn.

Bron: Verbanden der deutschen Möbelindustrie