Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Art Rotterdam maakt zich op voor jubileumeditie

De vijfentwintigste editie van Art Rotterdam, van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari 2024, vindt plaats in de iconische Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Op het buitenterrein treffen bezoekers een spectaculaire verzameling grootschalige buitenwerken. Binnen wacht hen nog veel meer. Zo presenteert Prospects in zijn twaalfde editie het werk van 86 getalenteerde, startende kunstenaars. Stichting Galerie Weisbard en Annemarie Fine Art presenteren een nieuwe sectie, Artistic Matter, mogelijk gemaakt door Lakeside Capital Partners. En Galerie Ron Mandos komt ter gelegenheid van haar eveneens vijfentwintigjarig bestaan met een presentatie onder de naam Best of Graduates Legacy.


Prospects 2022. Foto: Almicheal Fraay.

Buitenwerken
Voor de ingang van de Van Nelle Fabriek en elders op het terrein toont Art Rotterdam ruim 20 grootschalige buitenwerken. Zo staat er hoog in de lucht, op ruim 4 meter, een felgekleurde lila sculptuur op een metalen paal. Het polyester beeld van Adriaan Rees (Livingstone Gallery) is een vrouw figuur, gebogen en heeft een emmer in beide handen. Thordur Hans (Galerie Ramakers) toont een monument voor alledaagse vergeetachtigheid en terloopse apathie. Bezoekers kunnen tevens De Kerk van ons Ongelovige Geloof van Olaf Mooij betreden, gevestigd in een mysterieus kapelachtig bouwwerk.
Voor Martinus Papilaja (Prospects, Mondriaan Fonds) is graffiti een ambacht dat door oefening en door het bestuderen van het werk van anderen kan worden geperfectioneerd. In zijn werk op Prospects kiest hij er bewust voor om met de vorm te experimenteren. Hij bespuit geen plat vlak, maar presenteert buiten de Van Nelle Fabriek drie sculpturen.

Best of Graduates Legacy
Galerie Ron Mandos, die in 2024 net als Art Rotterdam haar 25-jarig jubileum viert, geeft een unieke presentatie van haar Best of Graduates programma. Onder de naam Best of Graduates Legacy toont de galerie het werk van 25 jonge kunstenaars die de afgelopen vijf jaar aan haar programma deelnamen.

Best of Graduates, ooit begonnen als een platform ter ondersteuning van recent afgestudeerde kunstenaars, groeide in zeventien jaar tijd uit tot een instituut met opmerkelijke hoogtepunten zoals samenwerkingen met Museum Voorlinden, Lakeside Collection Award in Depot Boijmans van Beuningen, TNO (theneworiginals.eu) en een Residency programma bij BRUTUS. De tentoonstellingen van Best of Graduates fungeren als springplank voor opkomend talent. Met Best of Graduates Legacy stelt Galerie Ron Mandos de bezoekers van Art Rotterdam 2024 in de gelegenheid om het werk van 25 opkomende kunstenaars te ontdekken en om deelgenoot te worden van een wel heel bijzondere viering van artistieke toewijding en talentontwikkeling.

Prospects: 12ee editie
Prospects, een initiatief van het Mondriaan Fonds, toont werk van 86 kunstenaars die in 2022 een financiële bijdrage kregen om een start te maken met hun carrière. Het aanbod varieert van fotografie tot textielwerken, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen. Samensteller van de tentoonstelling is curator Johan Gustavsson in samenwerking met curator Louise Bjeldbak Henriksen: "Tijdens de 12e editie van Prospects zullen bezoekers werken tegenkomen van 86 getalenteerde kunstenaars. Samen bieden de werken een boeiende momentopname van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nederland. Deze editie, de laatste in de iconische Van Nelle Fabriek, toont kunstwerken die intiem en onderscheidend zijn. Ze verdiepen zich in thema's als identiteit, relaties en onze verbondenheid met de natuur en andere levende wezens - essentiële elementen van wat het betekent om mens te zijn. De werken omvatten de universele aspecten van het bestaan."

Artistic Matter
Artistic Matter krijgt een ereplek op Art Rotterdam. Bij het ingaan van de grote zaal van de oude Tabaksfabriek loop je er recht tegenaan. Waar het om draait, in deze sectie, is een uniek gebruik van materiaal. De meeste kunstenaars werken met materialen als olieverf op linnen, aquarel op papier, brons, hout of marmer. Tegelijkertijd zijn er steeds meer kunstenaars die voor vernieuwende technieken en ongebruikelijke materialen kiezen. Deze kunstenaars zet Artistic Matter in de schijnwerpers. Ditmaal is dat de Slowaaks-Rotterdamse kunstenaar Tomáš Libertíny. Hij introduceert complexe geraamtes en constructies in een bijenkorf. Geduldig begeleidt hij de bijen in het bouwproces, waarmee een delicate verbinding tussen mens en natuur ontstaat. Het effect is een bijzondere, gestileerde vorm in bijenwas.

In samenwerking met kunstenaar Tomáš Libertíny is Lakeside Bee Farm gebouwd op het landgoed van het hoofdkantoor van Lakeside Capital Partners in Rotterdam - Overschie. De langdurige relatie tussen de kunstenaar, Tomáš Libertíny en de Managing Partner van Lakeside Capital Partners, Ali Keles, creëerde een vruchtbare basis voor deze langjarige samenwerking. Zijn werk bevindt zich in de collecties van onder andere het MoMA, Museum Boijmans Van Beuningen, MAD / Palais de Louvre en Lakeside Collection.

NN Art Award in Kunsthal Rotterdam
Vanaf donderdag 1 februari tot en met 14 april 2024 presenteert Kunsthal Rotterdam in samenwerking met NN Group en Art Rotterdam, het werk van de vier genomineerden voor de NN Art Award 2024. Het publiek maakt in de tentoonstelling kennis met het werk van Maaike Kramer (Art Gallery o-68), Peim van der Sloot (Brinkman & Bergsma), Jan van der Pol (Creman & De Rooij) en Mónica Mays (Prospects). De prestigieuze onderscheiding wordt toegekend aan een talentvolle kunstenaar die in Nederland is opgeleid en die zijn of haar werk presenteert op de kunstbeurs Art Rotterdam. Authenticiteit en innovatie zijn leidende criteria voor deze jaarlijkse stimuleringsprijs.

Meer informatie:
Art Rotterdam
www.artrotterdam.com

Publicatiedatum: