Ikea publiceert het tiende Life at Home Report: een jaarlijks onderzoek over hoe we thuis leven en wat ons gelukkig maakt in huis. Zo blijkt dat een opgeruimd huis 40% van de mensen helpt te ontspannen en dat het hebben van een huisdier bijdraagt aan meer woonplezier.Daarnaast voelen Nederlanders zich positiever over hun leven thuis dan het wereldwijde gemiddelde. De afgelopen tien jaar ondervroeg Ikea meer dan 250.000 mensen, verspreid over veertig landen, over hun behoeftes en dromen in huis om erachter te komen wat bijdraagt aan woongeluk.

Voor diepgaander onderzoek ging het onderzoeksteam het afgelopen decennium bij duizenden mensen thuis langs om te ontdekken hoe het leven er binnenshuis echt aan toegaat. Het Ikea Life at Home Report is uitgegroeid tot een van de grootste studies ter wereld over het leven thuis.


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Woongeluk wereldwijd en in Nederland
Dit jaar deden ruim 37.000 mensen mee aan het onderzoek voor het Life at Home Report 2023, waaronder zo’n 1.000 Nederlanders. Een aantal inzichten op een rij:

Huisdieren maken gelukkiger: De helft (52%) van alle deelnemers geeft aan dat thuis hun favoriete plek op de wereld is. Dit stijgt naar 60% voor mensen die huisdieren hebben.

Nederlanders zijn positiever ingesteld: 60% van alle deelnemers zegt zich positief te voelen over hun leven thuis. Daarbij zijn huiseigenaren vaker positief (80%) dan huurders (65%). Opvallend aan de antwoorden van Nederlandse deelnemers is dat maar liefst 72% van hen zegt zich positief te voelen over het leven thuis. Nederlanders zijn ook optimistischer over hun toekomst: 57% geeft aan positief te kijken naar de komende twee jaar. Dit is 10% meer dan het wereldwijde sentiment.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd: 40% van alle deelnemers zegt dat een opgeruimd huis hen meer tevreden en ontspannen laat voelen. Daartegenover staat dat 21% de ‘oneindige’ huishoudelijke taken ervaart als iets waar ze moeilijk controle over kunnen krijgen.

Slaap als sleutel tot gezondheid: Volgens een derde (33%) van alle deelnemers zijn slaap en dutjes de sleutel voor een betere mentale gezondheid. Het belangrijkste voor een goede nachtrust is de juiste temperatuur (31%) in de slaapkamer. Voor Nederlanders is dat niet zo: zij (29%) geven aan dat een dierbare welterusten wensen het belangrijkst is voor een goede nacht slaap. Bij zowel Nederlanders als de rest van de deelnemers staat totale duisternis in de slaapkamer op de tweede plek voor een goede nachtrust.

Duurzaamheid leidt tot positiviteit: 29% van alle deelnemers zegt dat hun huis een duurzaam leven toelaat, tegenover slechts 16% van de Nederlanders. Bijna driekwart (72%) van alle deelnemers die aangeven duurzaam te leven, voelt zich positief over hun leven thuis.

Samenzijn is belangrijk voor je welzijn: 22% van alle deelnemers zegt dat samen met iemand in een bed slapen zorgt voor een betere nachtrust. Bijna een derde (31%) krijgt een veilig gevoel van de mensen met wie ze samenwonen. Privacy is daarbij wel belangrijk: een derde (33%) van alle deelnemers geeft aan dat privacy een van de belangrijkste dingen is om zich tevreden en comfortabel te voelen. Nederlanders zorgen voor meer privacy in huis dan de rest van de wereld: 53% van de Nederlandse deelnemers zegt dat hun woning genoeg privacy biedt voor de bewoners, tegenover 45% van alle deelnemers.

Download hier het volledige rapport