Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Design ontmoet duurzaamheid: de Installatie Cirkels bij imm cologne

Een van de hoogtepunten van het innovatieve beursconcept The Circles op imm cologne 2024 zal de Installation Circles zijn. Hier zullen drie internationaal gerenommeerde designstudio's hun artistiek vormgegeven installaties presenteren rond de thema's "Welcome to Stay", "Sense of Surface" en "Impact of Light".

De installaties met een sculpturale dimensie worden tentoongesteld op compacte cirkelvormige gebieden. Zelfs van een afstand nodigen ze het publiek van vakbezoekers uit om te verkennen, te pauzeren en te genieten. Aantrekkelijk voor de zintuigen, conceptueel sterk en duurzaam, zetten de installaties van STUDIO DESSí, Raw-Edges Design Studio en VANTOT hun denken over gastvrijheid, materialen en licht uiteen, waardoor de objecten worden omgevormd tot hoogtepunten van de beurs.


Installation Circle van Studio DESSi.

STUDIO DESSí: Welcome to Stay
Het dominante kenmerk van de Installation Circle over het thema gastvrijheid is het dak - want 'het dak leek ons de puurste vorm van welkom bieden,' zegt Marco Dessí van STUDIO DESSí. De in Wenen gevestigde ontwerper heeft een tijdelijke setting gecreëerd voor het meubilair, een podium waarvan de achtergrond meer wil doen dan alleen een mooie illusie van gastvrijheid creëren. De materialen en halffabricaten uit de bouwsector worden gedecontextualiseerd en dienen, net als in een toneelstuk, als een canvas voor de projectie van ideeën en interpretaties. De ware protagonisten zijn echter de meubel- en lichtontwerpen die door STUDIO DESSí zijn vervaardigd. In hun interpretatie wordt gastvrijheid ook gekenmerkt door culturele tradities en bronnen van artistieke inspiratie. Het is dan ook geen toeval dat de installatie doet denken aan een paviljoen in het centrum van een (beurs)landschap, dat bezoekers als een landmark magnetisch aantrekt.

Raw-Edges Design Studio: Sense of Surface
Oppervlakken hebben meer dan één dimensie in de installatie van het Londense designstudio Raw-Edges, geleid door Yael Mer en Shay Alkalay. Al vanaf de buitenkant, die bestaat uit digitaal bedrukte gordijnen, zijn er aanwijzingen dat deze installatie een gelaagd concept zal bevatten. De gordijnen zijn gemaakt van een transparante stof (Apollo van RÖKONA) die digitaal is bedrukt met de unieke XDi-techniek ontwikkeld door Kornit. Ze nodigen bezoekers uit om een afgeschermde ruimte binnen te gaan die een onverwacht diepe visuele rust onthult. Objecten met verschillende organische vormen, waarvan de oppervlakken soms transparant, soms ondoorzichtig schitteren, zweven hier als de kernen van een cel: lichtobjecten, exclusief ontworpen voor deze installatie door Raw-Edges Design Studio en gevormd uit een 3D-geprinte mesh. Wat de installatie uniek maakt, is dat het mesh, in plaats van transparant te worden als het wordt verlicht, door het licht "sluit", waardoor het een ondoorzichtige vorm wordt die pas weer transparant wordt als het licht wordt gedoofd.

VANTOT: Impact of Light
In de installatie van het ontwerpduo VANTOT uit Breda is licht lichaamloos. Met een sierlijk roostersysteem als basis, gebruikt VANTOT individuele spotlights om ruimtes en sculpturen van licht te creëren. Het is niet het volume van de armaturen dat interessant is, maar eerder het effect van het licht op de kamer zelf. In hun installatie speelt VANTOT met de mogelijkheden die het systeem biedt om grote lichtsculpturen te creëren in openbare ruimtes of in kleine, intieme kamers. De installatie bestaat daarom uit een open buitenruimte en een donkerder binnenruimte, met in elk totaal verschillende lichteffecten, ondanks dat hetzelfde systeem wordt gebruikt. 'De installatie zal een sculpturale kwaliteit hebben. We kijken er echt naar uit om ons gewoon te concentreren op het presenteren van onze ideeën over licht en verlichting,' zegt Esther Jongsma van VANTOT.

Duurzaamheid als fundamenteel uitgangspunt
De aanpak van VANTOT voor zowel hun ontwerp als hun duurzaamheidsdoelen richt zich op het gebruik van minder materiaal. Raw-Edges Design Studio streeft er ook naar om het verbruik van materialen en energie te minimaliseren. 'Het zou voor ons het plezier uit het proces halen als onze installatie na slechts een paar dagen niets anders dan afval achter zou laten omdat de materialen weggegooid moesten worden. Dat is een van de redenen waarom we alleen materialen gebruiken die gerecycled of hergebruikt kunnen worden,' legt Yael Mer van Raw-Edges uit. STUDIO DESSí gebruikt daarentegen opblaasbare elementen en halffabricaten die na de beurs weer in de bouwsector zullen worden gebruikt. Circulaire systemen en efficiënt gebruik van hulpbronnen staan daarom centraal bij de bouw van de Installation Circles.

De Installation Circles in de hallen 1, 3 en 4 zullen gedurende de hele beurs, van 14 tot 18 januari 2024, open zijn voor bezoekers om te verkennen.

Meer informatie:
imm cologne
www.imm-cologne.com

Publicatiedatum: