In 2023 vond de vloerenmarkt stabiliteit in een post-covid economie. Bruno Descamps van Lamett reflecteert op de verschuiving naar duurzame en weloverwogen consumentenkeuzes. De Vlaamse vloerenproducent en -distributeur blijft hierop inspelen met innovatieve producten. Logistieke uitdagingen en onzekerheden blijven, maar Descamps ziet de toekomst positief. Zijn bedrijf opent in april 2024 een nieuwe showroom en trainingscentrum, waar het team enthousiast naar uitkijkt. Zijn boodschap: blijf positief, geloof in teamwork.


Ceo en medeoprichter Bruno Descamps​ van Lamett: "Geloof kan bergen verzetten; zeker met een goed team!"

Hoe heeft de vloerenbranche zich ontwikkeld in 2023?
Bruno Descamps: "De vloerenmarkt heeft zich teruggeplooid naar een iets stabielere situatie na enkele heftige covid-jaren. Helaas staat de wereld in brand en dat tekent zich ook economisch af. De algemeen stijgende prijzen, inclusief die van bouwmaterialen, nopen de consument naar goeddoordachte en bewuste keuzes. Duurzaamheid en menselijk welzijn staan centraal en leggen een laag bovenop design en esthetiek waar geen toegevingen op gedaan worden. Onze nieuwste producten zijn hier rechtstreeks aan te linken. Wood&Stone combineert een prachtige houten fineerlaag met een spc-basis. Hierdoor heb je tot 6 keer minder hout nodig dan voor een samengesteld parket. De Parquetvinyl-collectie Nakuru vermindert het transmissiegeluid met 21dB. Dit zorgt voor aanzienlijk meer rust in huis. Rust in je huis én in je hoofd."

Welke uitdagingen heeft Lamett in 2023 ondervonden?
Bruno Descamps: "Een accuraat voorraadbeheer is cruciaal om enerzijds snel te kunnen leveren, maar anderzijds er ook over te waken dat de voorraadniveaus niet torenhoog zijn. De logistieke prijzen zijn nog steeds fors hoger dan een paar jaar terug, dus ook hier wordt er zo efficiënt mogelijk gewerkt. Gezond verstand moet primeren. Door op elk niveau de medewerkers bewust te maken van de kosten en mee verantwoordelijkheid te laten nemen, kan je veel besparen en blijft de situatie houdbaar. Het verschil zit vaak in kleine dingen."

Wat zijn uw verwachtingen voor 2024?
Bruno Descamps: "De enige zekerheid… is dat er geen zekerheden meer zijn. Thema’s als duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zullen de rode draad blijven. Dit is de drijfveer voor productinnovaties, nieuwe processen en toepassingen, hybride producten etc. In april 2024 openen we niet alleen de nieuwe Lamett-showroom van 650m², we nemen ook een nieuw trainings- en product development center in gebruik. Het hele team kijkt hier hard naar uit."

Wat gaat u in 2024 niet meer doen wat u in 2023 nog wel deed?
Bruno Descamps: "In 2023 hebben we een nieuw CRM-systeem geïntroduceerd. We zijn eerlijk gezegd blij dat dit achter de rug is en dat we nu de vruchten kunnen plukken van dit systeem."

Heeft u nog een boodschap voor de lezers van Wonen360?
Bruno Descamps: "Blijf positief en blijf erin geloven. Geloof kan bergen verzetten; zeker met een goed team!
En... iedereen is welkom in onze nieuwe showroom."

Meer informatie:
Lamett Europe NV
info@lamett.eu
www.lamett.eu

Parquetvinyl
info@parquetvinyl.eu
www.parquetvinyl.nl