Let op dat je inboedelverzekering nog past bij wat je spullen echt waard zijn. Als dit niet klopt, krijg je misschien niet alles terug van de verzekering bij diefstal. Zo miste een horlogeverzamelaar onlangs 200.000 euro omdat zijn spullen niet recent genoeg getaxeerd waren. De rechtbank in Rotterdam zei dat zowel de tussenpersoon als de eigenaar op tijd moeten zorgen voor een nieuwe taxatie. Zorg dus dat je niet onderverzekerd bent. Hoe? Door regelmatig te checken of je Allianz Direct verzekering nog up-to-date is.Wat is onderverzekering precies
Onderverzekering betekent eigenlijk gewoon dat je verzekering de werkelijke waarde van je spullen niet dekt. Je hebt ze waarschijnlijk te laag ingeschat, maar het kan ook zijn dat ze meer waard zijn geworden. Dit is goed om te weten, want als je onderverzekerd bent en er gebeurt iets, krijg je maar een deel van de echte kosten terug van de verzekering. Meer weten? Vergelijk hier verzekeringen en dek je goed in.

Houd de waarde van je bezittingen in de gaten
Heb je dure spullen, kunst of antiek gekocht? In dat geval kan de waarde van je bezittingen stijgen. Je moet dit goed bijhouden en ervoor zorgen dat je verzekeringspolis actueel blijft. Als je inboedel meer waard is dan toen je de verzekering afsloot, loop je het risico onderverzekerd te zijn. Laat je verzekeraar weten als er veranderingen zijn, zodat je dekking aangepast kan worden.

Kies voor garantie tegen onderverzekering
Bij sommige verzekeraars kun je een garantie krijgen dat je niet onderverzekerd bent. Als je hiervoor kiest, bepaalt de verzekeraar de waarde van je spullen met extra vragen. Dit is een handige manier om zeker te weten dat je altijd genoeg verzekerd bent en niet het risico loopt op onderverzekering.

Gebruik de inboedelwaardemeter
Lukt het toch niet om een garantie tegen onderverzekering te krijgen, probeer dan de inboedelwaardemeter te gebruiken. Dit is een tool waarmee je een goede inschatting kunt maken van wat je spullen waard zijn. Door deze regelmatig te gebruiken, verklein je de kans dat je onderverzekerd bent.

Houd rekening met opstalverzekering
Maar ook bij de opstalverzekering kan men last hebben van onderverzekering. Het bedrag waarvoor je huis verzekerd is, mag dus niet lager zijn dan de kosten om het opnieuw te bouwen. Met de stijgende huizenprijzen is het slim om deze waarde regelmatig te checken en te zorgen dat je verzekering genoeg dekt.

Kies voor premiebesparingen
Hoewel het belangrijk is om voldoende dekking te hebben, kun je ook de premie besparen door je verzekeringen te bundelen of je dekking aan te passen aan de werkelijke waarde van je bezittingen. Als je inboedel minder waard is dan oorspronkelijk ingeschat, kun je je dekking verlagen om kosten te besparen.