Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In memoriam: Gerard Gerritse (1931), oprichter EGM architecten

Vrijdag 22 december jl. is oprichter, oud-partner en architect Gerard Gerritse (1931) overleden. Gerard is één van de drie grondleggers van het huidige EGM architecten. Na het overlijden van de andere twee naamgevers van het bureau - Bram Middelhoek (2012) en Wout Eijkelenboom (2013) - is Gerard op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zierikzee.


Gerard Gerritse (5 juni 1931 – 22 december 2023).

Van éénpitter tot fusie
Gerard is op 5 juni 1931 geboren in Dordrecht, als oudste van een gezin met vijf kinderen. In 1955 ronde hij zijn opleiding tot architect in Delft af. Zijn vader was in Dordrecht vanaf 1931 als zelfstandig architect gevestigd en samen richten ze in 1958 het architecten- en ingenieursbureau ir. G. Gerritse bv. op.

Ook zoon Hans komt bij het bureau in dienst. Gerard heeft de feitelijke leiding over het bureau en in 1965 gaat zijn vader met pensioen. Het is het jaar dat Gerard, na gewerkt te hebben aan woningen, winkels, scholen en verzorgcentra, zijn eerste grote ziekenhuis ontwerpt: het Refaja Ziekenhuis in Dordrecht. Het ziekenhuis opent in 1970 de deuren.

Het bureau fuseert in 1974 met Eijkelenboom en Middelhoek architecten uit Rotterdam. Het nieuw ontstane bureau heeft de kennis, architectuurtaal en omvang om het eerste academische ziekenhuis van Nederland te mogen ontwerpen. In 1979 begint EGM architecten aan het ontwerp van het Algemeen Ziekenhuis Utrecht, het huidige UMC Utrecht.

Volwassen bureau
Het bureau ontwikkelt zich in de periode razend snel en ontwerpt vele woonhuizen, kantoren, penitentiaire inrichting, ziekenhuizen en verzorgcentra. In 1996 wordt het masterplan Dijkzigt en Daniël den Hoed kliniek afgerond. Alhoewel dit plan niet is uitgevoerd, is het de aanzet voor het, tot dan toe, meest omvangrijke project van het bureau dat tot de realisatie van het nieuwe Erasmus MC zal leiden.

Gerard is in 1994 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en is in 1996 met pensioen gegaan. Na zijn pensionering heeft hij zich verder verdiept in de natuur- en menswetenschappen. In 2000 begon hij met een studie Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, afgesloten met een mastergraad in filosofie in 2006. In 2016 publiceerde hij Heeft de mensheid een kans? over de geschiedenis van het ontstaan van de mens, de huidige problematiek en hoe we ermee zouden moeten omgaan.

"Wij herinneren Gerard als zeer gedreven en betrokken oprichter en architect die het bureau vanaf de oorsprong naar volwassenheid heeft gebracht", besluit EGM architecten.

Meer informatie:
EGM architecten
www.egm.nl

Publicatiedatum: