Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer starters actief op de woningmarkt

In november werden 32.180 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. In vergelijking met 2022 is dat een flinke stijging van 22%, toen er 26.406 hypotheken werden aangevraagd. Er zijn met name meer starters actief op de woningmarkt in vergelijking met vorig jaar november. Deze groep is verantwoordelijk voor 35% van het totaal aantal hypotheekaanvragen. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).


Dit karakteristieke helft van een dubbel herenhuis, gelegen op een ruim perceel van 424m². Foto: Funda.

Vertrouwen kopersmarkt neemt toe
HDN registreerde in november 2022, met 16.001 hypotheekaanvragen, één van de laagst genoteerde maanden in historie voor de kopersmarkt. Instabiele rente en stijgende energieprijzen zorgde voor een terugval. Mede door een meer stabiele rente en energieprijzen stijgt het vertrouwen in de woningmarkt. En dat is te zien in een stijgend aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning. November 2023 kwam uit op 20.708 hypotheekaanvragen, een stijging van 30% ten opzichte van november 2022.

Waar in november 2022 nog 3.000 aanvragen afkomstig waren van starters, steeg dit aantal afgelopen maand door naar 11.076. Deze groep is vanaf 1 maart verantwoordelijk voor ongeveer 35% van de hypotheekaanvragen.


Aantal hypotheekaanvragen in november per jaar.

Hypotheeksom stijgt door
Het vertrouwen in de kopersmarkt zie je ook terug in een stijging van de gemiddelde hypotheeksom. Die was voor kopers in november 2022 € 308.000,-, en stijgt door naar € 335.000,-. Een stijging van ongeveer 9%. Onder starters is dit zelfde beeld zichtbaar: van € 302.000,-, naar € 327.000,-


Totaal aantal hypotheekaanvragen + aantal aanvragen afkomstig van starters (linker verticale as) en percentage aanvragen van starters tov het totaal aantal hypotheekaanvragen (rechter verticale as) per maand.

Bron: HDN

Publicatiedatum: