Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijeenkomst ROC Midden Nederland gericht op de toekomst

'Het belang van een specialistische opleiding voor parket wordt erkend'

Afgelopen maandag (18 december jl.) hield het ROC Midden Nederland, ondersteund door INretail, een bijeenkomst met als thema de toekomst van de parketopleidingen.Bij de introductie benadrukte Joop van den Bosch, manager van onder andere de bouw- en vakopleidingen ROC Midden Nederland, het belang van een specialistische opleiding voor parket. In Nieuwegein is de enige opleiding van Nederland gevestigd en hier is ook de vakkennis en zijn er gespecialiseerde opleiders beschikbaar. Het is van groot belang dat een dergelijke opleiding blijft bestaan, waarbij er momenteel zo’n 30 leerlingen zijn.

Belangrijke basis voor het vakmanschap zijn de juiste legvoorschriften. Kees Huisman (VLOK) en Fred Witkamp (commissielid) gaven een update van de vernieuwing van deze legvoorschriften, waar sinds 2019 zijn een aantal specialisten mee bezig zijn. Daarbij is ook de ambitie gekomen om legvoorschriften voor PVC vloeren en traprenovatie te ontwikkelen.

De commissie heeft dus veel nieuwe ontwikkelingen mee moeten nemen in deze legvoorschriften, hetgeen ervoor zorgt dat deze zeer actueel zullen zijn. Tevens zullen deze in digitale vorm worden aangeboden, waardoor het een actueel document zal zijn (de updates zullen elke keer duidelijk gedocumenteerd worden). Het leggen volgens deze voorschriften is namelijk een belangrijk onderdeel voor parketteurs om klantvriendelijk te kunnen werken.

De nieuwe legvoorschriften zijn tevens meegenomen in de nieuwe leermiddelen die het ROC Midden Nederland de laatste tijd heeft ontwikkeld. Docenten Dirk Ploegers en Peter Nieuwpoort toonden het digitale materiaal, dat alle elementen bevat die leerlingen nodig hebben om de opleiding goed te kunnen volgen. Theorie wordt ondersteund met diverse visuele hulpmiddelen (o.a. YouTube filmpjes) en ook de praktijkopdrachten staan uitgebreid beschreven. Voor de praktijk is er een nieuw lokaal beschikbaar dat na de bijeenkomst bezocht werd. Reacties hierop zijn unaniem enthousiast.

Tenslotte is een uitgebreide discussie over de instroom voor de parketopleiding. Hierbij is onder andere gesproken over de ondersteuning van het project Interieurvakman (door Inretail ontwikkeld), maar ook de bereidheid van ondernemers voor snuffelstages, bedrijfsbezoeken en bezoeken van scholen is aan de orde gekomen. Deelnemers zijn hier positief over en er zal actie richting VMBO scholen ondernomen worden om dit te stimuleren. Tevens is gesproken over een mogelijkheid voor een samenwerkingsverband.

De conclusie van de aanwezigen was dat het een goede discussie is geweest en dat de opleiding veel moderner en uitgebreider is dan de meeste dachten. Het is dan ook belangrijk om dit beter te communiceren, zodat het imago en de mening over opleiden positief gaat veranderen. "Als branche moeten we hiermee aan de slag en hiervoor zullen een aantal initiatieven opgestart gaan worden, waarvoor betrokken partijen op korte termijn met elkaar overleg gaan voeren."

Meer informatie:
INretail
www.inretail.nl

ROC Midden Nederland
www.rocmn.nl

Publicatiedatum: