Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal winkeldiefstallen naar recordniveau

Uit nieuwe politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in Nederland het hoogste niveau in tien jaar heeft bereikt. Brancheorganisatie INretail noemt het een 'groot maatschappelijk probleem' en pleit voor een andere aanpak, waaronder mogelijk hogere straffen. De schade voor de sector wordt geschat op bijna 2 miljard euro, door inkomstenderving en de impact van gewelddadige diefstallen op het personeel.Niet alleen zelfscanklanten en jongeren dragen bij aan de stijging, maar ook agressieve tachtigers met rollators. INretail wil de toegenomen combinatie van agressiviteit en criminaliteit indammen en bespreekt dit met politie en justitie. Martijn Wildeboer van het Platform Veilig Ondernemen vermoedt dat de stijging niet alleen te wijten is aan inflatie of een verslechterde economie, maar mogelijk ook aan de toegenomen vrijheid na de coronapandemie.

De politie constateert de stijgende cijfers, maar stelt dat ze weinig kan doen, omdat ze al verdachten oppakt op basis van aangiftes. Sommige winkeldieven komen niet bij de politie terecht, omdat ondernemers ervoor kunnen kiezen de schade civiel af te handelen, waarbij de dief aansprakelijk wordt gesteld voor de schade en een vast bedrag van 181 euro moet betalen.

Bron: Algemeen Dagblad

Publicatiedatum: