Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Er is gekeken naar houtsoorten, legpatronen en kleuren

Dit zijn de voorkeuren in Nederland op het gebied van houten vloeren

De Kerstperiode is aangebroken en dit is traditioneel de tijd waarin bedrijven terugblikken op het afgelopen jaar en ook te kijken naar trends en ontwikkelingen voor het nieuwe jaar. Ook Uipkes Houten Vloeren grijpt deze gelegenheid aan en kijkt terug op de afgelopen vijf jaar. Zo heeft het vloerenbedrijf onderzocht wat de voorkeuren zijn van hun klanten op het gebied van houten vloeren kleuren en legpatronen.In 2018 heeft Uipkes een onderzoek naar regionale vloervoorkeuren uitgevoerd, op basis van 1300 opleveringen, offerteaanvragen, klantgesprekken en online bezoekersdata. Hierbij is gekeken naar de populariteit van houtsoorten, legpatronen en kleuren.

Op basis van deze onderzoeksresultaten uit 2018 heeft Uipkes de focus gelegd op eiken vloeren, voornamelijk in de vorm van lamelparket. Dit vanwege de grote populariteit van deze houtsoort onder showroombezoekers en de mogelijkheid om deze houten vloeren te combineren met vloerverwarming. Overige houtsoorten zijn nog steeds leverbaar, maar hebben een langere levertijd.

Ook zijn 22 kleuren in het assortiment vervangen door nieuwe kleuren. De 90 unieke kleuren die Uipkes biedt zijn in 2019 onderverdeeld in 9 Kleurgroepen die elk uit 10 kleuren bestaan. Deze Kleurgroepen zijn, van lichte naar donkere kleuren:

 1. Wit
 2. Naturel
 3. Licht eiken
 4. Eiken
 5. Landelijk
 6. Goud bruin
 7. Grijs
 8. Bruin
 9. Zwart

Opmerkingen en kanttekeningen vloervoorkeuren 2019-2023
De onderzoeksdata is gebaseerd op meer dan 5000 adviesgesprekken in de showroom of via videogesprekken. De videogesprekken vonden grotendeels plaats tijdens de Coronaperiode in 2020 en 2021.

De data voor de provincies Groningen, Drenthe en Zeeland zijn niet representatief vanwege het lage aantal adviesgesprekken (N < 50), maar zijn voor de volledigheid wel toegevoegd aan het overzicht.

De reden hiervoor is dat de bereidheid van showroombezoekers om meer dan 100 km te reizen naar een Uipkes showroom in Amsterdam, Naarden of Alphen aan den Rijn gering is en de daarbij behorende marketingactiviteiten ook minder zijn dan bij de andere provincies.

Bij de jaaranalyses zijn een groot deel van de legpatronen buiten beschouwing gelaten. Uipkes heeft het aantal legpatronen pas sinds eind 2022 uitgebreid van 4 naar 18 verschillende legpatronen en de aantallen zijn te laag om hier onderzoek naar te doen. De 4 hoofdpatronen zijn de:

 1. Klassieke houten vloeren patroon
  (ook wel planken patroon genoemd)
 2. Visgraat vloer
 3. Hongaarse punt
 4. Versailles vloer

De overige 14 legpatronen zijn afgeleiden van de houten vloeren, visgraat vloer of Hongaarse punt.

Een Versailles vloer is een houten vloer die veel handwerk vereist om te leggen en worden vanwege de hoge legkosten zelden geselecteerd door showroombezoekers. Om deze reden is de Versailles vloer buiten de jaaranalyses gehouden.

Tenslotte moet er bij de interpretatie van de onderzoeksresultaten rekening gehouden worden dat de data is gebaseerd op (een groot aantal) adviesgesprekken van één bedrijf (Uipkes Houten Vloeren) met een unieke set van kleuren. Toch kunnen particulieren, projectontwikkelaars en interieurarchitecten trends halen uit deze gegevens en betrekken bij hun keuzes voor interieurinrichting.

Bekijk hier het complete onderzoek.

Meer informatie:
Uipkes Houten Vloeren
info@uipkes.nl
www.uipkesvloeren.nl

Publicatiedatum: