De 20e editie van de Pure Talents Contest voor de volgende generatie ontwerpers trok een uitzonderlijk hoog aantal aanmeldingen: met 1.050 inzendingen streden 893 ontwerpers uit 76 landen om de begeerde tentoonstellingsruimtes op imm cologne 2024.

Overeenkomstig met het nieuwe concept van de wedstrijd, beoordeelde de jury van vijf internationale ontwerpers de "Objecten" (producten) en "Ruimtes" (interieurontwerpconcepten) die werden ingediend in de drie categorieën: "lifestyle en wonen in steden met beperkte ruimte", "lifestyle en wonen in een circulaire samenleving" en "lifestyle en wonen als een statement/boodschap/concept". Twaalf genomineerden werden geselecteerd uit deze inzendingen en kregen de kans om hun werk te presenteren aan de internationale interieurontwerpwereld op imm cologne van 14 tot 18 januari. Op de avond voor de opening van de vakbeurs zal de jury de tentoongestelde prototypes en concepten beoordelen alvorens de drie winnaars van de sponsorprijs te kiezen, die elk Euro 1.000 aan prijzengeld mee naar huis nemen.

Internationale jury: alumni van imm cologne's competitie voor aanstormende ontwerpers
Een bijzonder kenmerk van het jubileumevenement is de jury zelf, aangezien alle vijf juryleden in feite genomineerden waren in de Pure Talents Contest (voorheen getiteld "D3") tussen 2004 en 2015. Ze behoren nu tot de meest gerenommeerde vertegenwoordigers van de internationale ontwerpgemeenschap en hebben naam gemaakt met installaties en creaties voor ambitieuze interieurontwerpmerken. Naast Marco Dessí (STUDIO DESSí, Wenen), bestaat het panel uit Esther Jongsma (VANTOT, Breda), Jonas Wagell (Studio JWDA, Stockholm), Tomás Alonso (Tomás Alonso Design Studio, Londen) en Yael Mer (Raw-Edges Design Studio, Londen).

Jong ontwerp: minder mainstream, meer betekenisvol
De Pure Talents Contest die tot doel heeft de volgende generatie ontwerpers te ondersteunen gaat over meer dan alleen meubels - het gaat ook over hulpmiddelen om duurzame levensstijlen te faciliteren. Door het format te herzien, wil imm cologne de ontwerpwedstrijd aanpassen aan nieuwe realiteiten en de getalenteerde jonge mensen die de toekomst vormgeven aanmoedigen. Het type, de kwaliteit en het aantal inzendingen bewijzen dat de nieuwe focus van de wedstrijd zeer goed is ontvangen en erkent de wens van de ontwerpers om echt een verschil te maken met hun werk. Hoewel er opnieuw een goede mix was van experimenteel ontwerp en marktklare projecten onder de inzendingen, merkte de jury op dat er minder mainstream projecten en conventionele meubelstukken waren, met inzendingen waaronder een aantal goed ontwikkelde, prototype-niveau projecten en veel sterke conceptuele ontwerpen voor specifieke toepassingen.

Duurzaamheid - het overkoepelende thema
Een bijzonder opvallende trend onder de inzendingen is het grote aantal ontwerpen gericht op duurzame materialen en circulaire productconcepten. De jury was bijzonder onder de indruk van de mate waarin de ideeën waren ontwikkeld en van de ontwerpkwaliteit van de toepassingsvoorbeelden. De jonge creatieven van vandaag werken minder met vormen en structuren, ontwerpprocessen en productprestatiekwaliteiten en focussen meer op nieuwe materialen. Kwesties zoals hulpbronnen- en energie-efficiënte constructie, koeling, koken en verwarming worden belangrijker, en materialen moeten geschikt zijn voor verdere ontwikkeling, recycling of upcycling. Duurzaamheid is de kernuitdaging voor jong ontwerp, omdat het alle aspecten van productontwikkeling omvat.

Ontwerp: een internationale en interculturele onderneming
De Pure Talents Contest weerspiegelt ook het diverse scala aan ontwerpfilosofieën en vertegenwoordigt zowel de ontwerpcultuur van Scandinavische landen - waar ontwerpers zich meer concentreren op productesthetiek met een focus op het herontdekken van vakmanschap en traditie - als de Centraal-Europese interesse in ideeën en conceptueel ontwerp. Zelfs als het ging om ontwerpprojecten voor openbare ruimtes, vormden creatieve talenten van over de hele wereld en uit zeer verschillende ontwerpscholen werkgroepen om niet alleen internationaal, maar ook intercultureel samen te werken.

Om 15.00 uur op 14 januari 2024 - de eerste dag van imm cologne - zal de officiële prijsuitreiking van de Pure Talents Contest plaatsvinden op de tentoonstelling in Hal 4.

Koelnmesse - Wereldwijde Inspiratie voor Wonen, Contract en Openbare Ruimtes
Koelnmesse is de wereldleider op het gebied van vakbeursorganisatie voor de gebieden Wonen, Contract en Openbare Ruimtes.
Op de vakbeurslocatie van Keulen, naast imm cologne en interzum, zijn andere vakbeursformaten zoals LivingKitchen, ORGATEC, spoga+gafa, FSB en aquanale onder de internationaal bekende en gevestigde industrie ontmoetingsplaatsen. Deze beurzen vertegenwoordigen uitgebreid het interieur en design segment, de meubel- en interieurbouwsectoren' toeleveringssecties, de keukenwereld, alle onderwerpen voor de moderne werkwereld, tuin lifestyle en ook openbare ruimte, sport- en recreatiefaciliteiten en ook sauna, zwembad en ambiance.

Naast de evenementen in Keulen breidt Koelnmesse strategisch haar portfolio uit in belangrijke groeimarkten over de hele wereld, zoals met de succesvolle shows ORGATEC TOKYO in Japan, interzum bogota in Colombia en interzum guangzhou in China en interzum forum italy.

Verdere informatie:
imm cologne
www.imm-cologne.com