Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economie koelt af, maar huishoudens merken ‘t nog niet echt

Er is nauwelijks economische groei. Meestal zie je dat terug in hogere werkloosheidscijfers, een toename aan faillissementen en minder bestedingen door huishoudens. Waarom is daar nu nauwelijks sprake van? De Nederlandsche Bank (DNB) geeft antwoord op deze vraag.



Enige afkoeling van de economie was nodig
Maar eerst: hoe staan we er nu voor? De economie groeit nog maar heel beperkt. Dit jaar 0,1%, volgend jaar 0,3% en in 2025 1%. Dit komt grotendeels door de veel lagere wereldhandel en door de hoge inflatie. Die was in 2022 nog extreem hoog, meer dan 11%, en dan helpt het als de uitgaven van mensen en bedrijven wat worden afgeremd. Dat kun je doen door de rente te verhogen. Dan gaan mensen meer sparen en minder consumeren, en lenen bedrijven minder geld. De Europese Centrale Bank voerde een serie renteverhogingen door en dat beleid heeft gewerkt. In de supermarkt en aan de pomp zijn consumenten weliswaar nog steeds veel geld kwijt, maar dankzij het rentebeleid en de gedaalde energieprijzen verwachten we dat de inflatie volgend jaar zal dalen naar 2,9%, om eind 2025 uit te komen op 2,2%.

Huizenprijzen stijgen weer
Zoals gezegd, de inkomens stijgen en er is een structureel tekort aan woningen. Na een korte daling van de huizenprijzen tot afgelopen zomer, worden woningen nu weer duurder. De hogere hypotheekrente en de hoge prijzen weerhouden kopers niet en woningen wisselen snel van eigenaar.

Minder internationale handel
Hoe het nu verder gaat hangt af van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Omdat ook veel andere centrale banken de rente verhogen, neemt internationaal de economische groei af. Er is minder handel tussen landen en de verwachting is dat die wereldhandel slechts mondjesmaat zal toenemen de komende jaren. De oorlog in Oekraïne, stijgende spanningen in het Midden-Oosten en toenemende handelsbarrières zetten de wereldwijde handel verder onder druk. Dat betekent dat de Nederlandse uitvoer ook maar beperkt zal groeien. Dit gaat ten koste van onze economische groei en welvaart. Een sterke samenwerking met vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie kan de impact beperken.

Begrotingstekort stijgt
Binnenlands vragen belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals energietransitie en vergrijzing, de aandacht. De overheid heeft de afgelopen jaren flink geld uitgegeven aan tijdelijke koopkracht- en energiemaatregelen. Het overheidstekort liep weliswaar terug, maar dat komt mede doordat het niet lukt de kabinetsplannen op het gebied van defensie, infrastructuur en klimaat uit te voeren. Een van de oorzaken is het tekort aan arbeidskrachten.

Door hogere rentelasten, teruglopende gasbaten en doordat overheidsplannen uiteindelijk wel uitgevoerd gaan worden, zal het begrotingstekort in 2024 en 2025 oplopen richting 3%. Daarmee schurken we tegen de 3%-norm aan die we binnen de eurozone met elkaar als maximum hebben afgesproken.

Dat betekent dat de overheid bij nieuwe tegenslagen eigenlijk geen ruimte heeft om huishoudens te ondersteunen. Eerder was sprake van buffers in de overheidsfinanciën waardoor steunbeleid mogelijk was zonder dat hier ergens anders geld voor opgehaald hoefde te worden.

Herstel van reserves belangrijk
Er komt dus het een en ander op ons af. Hoe houden we de economie sterk? Het is belangrijk dat de overheid weer buffers opbouwt. Dat biedt rust in het beleid, waardoor ze bij tegenvallers niet halsoverkop hoeft te bezuinigen. Dat betekent ook dat de overheid het begrotingstekort niet verder op moet laten lopen. Als middel om inkomsten te verhogen zou een volgend kabinet ervoor kunnen kiezen om ondoelmatige belastingvoordelen gestaag af te bouwen.

Bron: DNB

Publicatiedatum: