Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek Vereniging Eigen Huis: Gemeentelijke woonlasten volgend jaar gemiddeld 5,8% hoger

Huiseigenaren betalen in 2024 gemiddeld € 938 aan gemeentelijke belastingen en heffingen, € 51 meer dan dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 110 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.

De afgelopen jaren zorgden de WOZ-waarden van huizen voor onrust. Doordat die waarde een jaar achterloopt, past die niet altijd bij de huizenprijzen op het moment dat de WOZ-waarden bekend worden. Volgend jaar stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen slechts licht met 3,4%. En ook qua huizenprijzen is er in die periode niet veel veranderd door de opgelopen hypotheekrente en onzekere economische ontwikkelingen.

De gemeenten Renkum en De Bilt vallen op met OZB-stijgingen van meer dan 20%. In Rhenen, Brummen en Oosterhout gaat de rioolheffing met meer dan 20% omhoog. Zeewolde en Heusden verhogen de afvalstoffenheffing met meer dan 40%.


Net opgeleverd landhuis met aanlegsteiger in Waterrijk Weespersluis. Foto: Funda.


Grote OZB-variatie
Gemiddeld stijgt de OZB-aanslag in 2024 met 5,5%. Dat is iets meer dan dit jaar en iets boven het landelijk inflatiecijfer van 4,2%. In 46 gemeenten blijft de OZB-aanslag op of onder het inflatieniveau en in 9 gemeenten daalt de aanslag. Gemeenten stellen jaarlijks het eigen OZB-tarief vast, waardoor de onderlinge verschillen groot kunnen zijn.

Forse verschillen in heffingen
Gemiddeld stijgt de afvalstoffenheffing volgend jaar met 6% en de rioolheffing met 4,5%. Voor het ophalen en verwerken van het huisafval betalen huishoudens gemiddeld € 344. Inwoners van Rijswijk betalen volgend het meeste (€ 533) en inwoners van Nederweert het minste (€ 151). De rioolheffing is het hoogst in Gouda (€ 530) en het laagst in Koggenland (€ 102).

De opbrengst van de afval- en rioleringsheffing mag niet hoger zijn dan de kosten die de gemeente maakt. Gemeenten mogen het geld niet aan hun reserves toevoegen of aan andere doelen besteden.

Meer informatie:
Vereniging Eigen Huis
www.eigenhuis.nl

Publicatiedatum: