Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economen ABN Amro verwachten beperkte groei in 2024, geen grote terugval

Geavanceerde economieën waren vorig jaar veerkrachtig ondanks de sterkste renteverhogingen in decennia. ABN Amro verwacht beperkte groei voor een groot deel van 2024, maar ze verwachten geen grote terugval. De inflatie zal naar verwachting blijven dalen. De centrale banken zullen beginnen met de rente weer naar een normaal niveau te brengen. Dit zal een lang proces zijn.

ABN Amro verwacht dat de Fed en de ECB de rente in de tweede helft van 2024 met 125 basispunten verlagen. De dalende rente draagt bij aan een herstel later in 2024, met een aantrekkende dynamiek in 2025. Maar er doemen risico's op: Van een mogelijke Trump 2.0 tot een mogelijk handelsconflict tussen de EU en China en meer in het algemeen het staartrisico van een meer abrupte ontkoppeling tussen het westen en China. Of deze risico's zich nu concretiseren of niet, de reactie van de centrale banken zal - zoals altijd - van cruciaal belang zijn voor het effect op de economie op de langere termijn. Tegen deze achtergrond wordt het klimaatbeleid steeds meer op de proef gesteld door een politieke verschuiving naar rechts.Veerkracht
Veerkracht is het woord als ABN Amro de economie in 2023 in één woord moeten samenvatten. Door de opeenvolging van schokken waarmee de wereldeconomie de afgelopen jaren is geconfronteerd - met als meest recente de sterkste rentestijgingen in decennia – is het een wonder dat crisis en recessie niet het centrale thema is van deze publicatie. Hoe zit het met volgend jaar? Na de veerkracht van 2023 verwacht ABN Amro dat 2024 een jaar van normalisering wordt. Tegen het einde van volgend jaar verwacht de Nederlandse bank dat de inflatie terug is op 2%, dat de groei is teruggekeerd naar de trend en dat centrale banken goed op weg zijn om de rente te verlagen naar meer normale niveaus.

Risico's
Tot zover ziet het er goed uit. Maar 2024 brengt ook veel risico's met zich mee. De belangrijkste daarvan zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, die de terugkeer van president Trump kunnen inluiden. Zijn plan voor ingrijpende nieuwe importtarieven zou de desinflatie in een stroomversnelling brengen, waardoor de rente weer kan stijgen. Een ander belangrijk risico is de uitkomst van het onderzoek van de Europese Commissie naar de Chinese EV-subsidies. Tot slot verwachten we dat de beleidsrente volgend jaar zal dalen (en de obligatierente is in afwachting daarvan al gedaald). Door de vertraging van het monetaire beleid bestaat er nog steeds een risico dat de hoge rente leidt tot meer economische zwakte dan nu voorzien wordt.

Structurele thema's
Naast de zorgen over de conjunctuur op de korte termijn, behandelt ABN Amro in deze Global Outlook ook enkele meer structurele thema's. Ten eerste wordt er gekeken naar de vraag of hogere rentetarieven een blijvertje zijn en - daarmee samenhangend - of aanhoudende prijsschokken het nieuwe normaal worden (en hoe bereid centrale banken zullen zijn om ze op te vangen).

Ze kijken ook naar een belangrijk probleem waar beleidsmakers de afgelopen jaren - vooral sinds de pandemie - mee te maken hadden, namelijk de verslechterende betrouwbaarheid van statistieken, waardoor zij (en wij) tot op zekere hoogte 'blind vliegen' bij het beoordelen van de economie.

Tot slot onderzoekt ABN Amro wat de recente Nederlandse verkiezingen - die hebben geleid tot een toename van steun voor extreemrechts - kunnen betekenen voor het klimaatbeleid en de energietransitie. "Tot op zekere hoogte zullen we waarschijnlijk een afzwakking van de klimaatdoelen zien. Dit kan onderdeel worden van een bredere internationale terugslag voor het klimaatbeleid. De verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar zullen daar een belangrijke test voor zijn", besluit ABN Amro.

Publicatiedatum: