Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank: 'Huizenprijzen volgend jaar terug op niveau zomer 2022'

Koophuizen zijn inmiddels weer bijna even (on)betaalbaar als begin 2022. Voor 2024 verwacht Rabobank dat de huizenprijzen de piek van 2022 zullen evenaren en dat het aantal verkochte woningen zijn laagste punt bereikt.

Doordat huishoudens volgend jaar nog meer kunnen lenen terwijl het aanbod mager blijft, voorzien we dat de prijsstijging doorzet. Dit jaar liggen de prijzen van bestaande koophuizen naar verwachting nog 2,8 procent lager dan in 2022. Voor zowel 2024 als 2025 verwacht Rabobank een prijsstijging van 4,5 procent. Daarmee liggen de prijzen van bestaande koophuizen volgend jaar weer op het niveau van de piek van de huizenmarkt in 2022.


Vrijstaande woning te koop in Maren-Kessel. Foto: Funda.

In het derde kwartaal van 2023 lag 56 procent van de koophuizen binnen financieel bereik van huishoudens met twee modale jaarinkomens, terwijl dat vorig jaar rond diezelfde periode nog maar 47 procent was. Begin 2022 – voordat de rentes begonnen op te lopen – lag dit aandeel op 59 procent.

Dat we de huizenprijzen – ondanks het gedaalde vertrouwen in de woningmarkt – bij een vergelijkbaar niveau van betaalbaarheid als op de piek van de markt opnieuw zien stijgen, is een belangrijke aanwijzing dat koophuizen niet overgewaardeerd zijn, en ook vóór de rentestijgingen in 2022 niet overgewaardeerd waren.

De scherpste verkoopdaling ligt achter ons en Rabobank verwacht dat het aantal transacties van bestaande koopwoningen in 2024 zijn laagste punt bereikt. Voor 2023 wordt uitgegaan van 183.000 verkopen, gevolgd door 180.000 transacties in 2024. Voor 2025 voorzien we 184.000 verkopen.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: