Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook 4e en laatste overleg levert geen nieuwe cao op

FNV teleurgesteld in werkgevers, maar CBM wil overleg alsnog vlot trekken

Ook in het 4e en laatste cao-overleg van 2023 zijn CBM en FNV en CNV het nog niets eens geworden over een nieuwe cao voor 2024. Loon is en blijft het breekpunt. Wel is een nieuwe datum gepland. Op 10 januari praten partijen verder.Het laatste voorstel van CBM op loon was: per 1 januari 2024 5,5% en per 1 april € 45,- per maand. Gemiddeld genomen komt dat neer op 7% voor een contract van 12 maanden. "Daarmee zitten we op de grens van onze mogelijkheden. De CBM-werkgeverdelegatie meent hiermee een bod te hebben gedaan aan de vakbonden dat passend is bij het gegeven mandaat en de huidige economische situatie en vooruitzichten", aldus Dick Roodenrijs van CBM.

Het tegenbod van de bonden was: per 1 januari 2024 5,5% en per 1 april € 50,- + 2%, waarbij is aangegeven dat ook zij geen mogelijkheden zien verder te bewegen. Het overleg zit hiermee nagenoeg vast, maar CBM zal zich intern beraden over de mogelijkheden en onmogelijkheden om het overleg in januari alsnog vlot te trekken.

Reactie FNV
Vakbond FNV laat in een verklaring weten dat ze teleurgesteld zijn in de uitkomst van de onderhandelingen. "Ook deze keer helaas zonder resultaat. In het loonbod wilden werkgevers nauwelijks bewegen. Wij hebben een uiterste poging gedaan om eruit te komen, maar dat werd als onhaalbaar door de werkgevers afgewezen. Het verschil is groot."

Nog een flinke hobbel is de wens van werkgevers om vanaf de 2e ziekmelding het loon te verlagen tot 70%. "Een slecht idee, ziek zijn hoort niet afgestraft te worden. Problematisch ziekteverzuim moet anders opgelost worden. Op andere punten kunnen we er waarschijnlijk wel uitkomen", aldus het FNV.

Advies als je de lonen wel verhoogt
Dat er (vooralsnog) geen cao-loonsverhoging is afgesproken, betekent niet dat je als werkgever geen loonsverhoging kan afspreken met je medewerkers per 1 januari a.s. of later in 2024. CBM kan zich heel goed voorstellen dat je dat wel afspreekt. "Om te voorkomen dat je deze loonsverhoging niet mag verrekenen met een latere verhoging in de cao, raden we aan schriftelijk met je werknemers overeen te komen dat deze loonsverhoging zal worden verrekend met een, eventueel later in een nieuwe cao overeen te komen, contractloonstijging."

Voorbeeld tekst: "Met ingang van 1 januari a.s. verhogen we je salaris met …. %, hoewel er nog geen cao-loonsverhoging is afgesproken. Mocht er op enig moment alsnog een cao-loonsverhoging worden afgesproken in 2024 zal de verhoging die je nu krijgt worden verrekend met de eerstvolgende cao-verhoging die dan wordt afgesproken."

Aanpassing huidige cao-loonschalen
Per 1 januari a.s. stijgt het wettelijk minimumloon met 3,75% en wordt een minimuurloon geïntroduceerd van bruto € 13,27. Nu er (nog) geen cao-verhoging is afgesproken heeft dat consequenties voor sommige cao-loonschalen en treden.

De juiste interpretatie van de doorberekening van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari was ook onderwerp van gesprek op 12 december jl. Ook op decentraal niveau is daar nog de nodige onduidelijkheid over. CBM zoekt uit hoe dit nu precies zit. "Wij zullen jullie voor de juiste berekening van de lonen in januari a.s. tijdig informeren over de consequenties voor het huidige loongebouw. Wordt op korte termijn vervolgt derhalve."

Meer informatie:
CBM
www.cbm.nl

Publicatiedatum: