Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial

10 isoleertips voor je huis om een lagere energierekening te krijgen

In een beter geïsoleerd huis hoef je minder te stoken. En dat is weer beter voor je energierekening, én voor het milieu. Daarom tien tips voor een beter geïsoleerd huis.



Toegegeven, sommige van onderstaande tips vergen een investering. Hetzij in geld, hetzij in arbeid en tijd, hetzij in alle drie. Maar er zit er ook één tussen die helemaal gratis is. Plus: je hoeft ze ook niet (meteen) alle tien toe te passen. Alle beetjes helpen luidt het credo. Tussen onderstaande tips staan, zowel voor huurder als woningbezitter, zeker bruikbare tips om deze winter de energierekening wat naar beneden te krijgen. En wie wil er nu niet wat extra geld overhouden in deze barre tijden? Dat geld kun je bijvoorbeeld opzijzetten voor een op handen zijnde verbouwing, een vakantie, of voor wat recreatief vertier in een online casino.

Dakisolatie
Alle warmte gaat naar boven. Geef je dak daarom een isolatie-upgrade door hoogwaardige isolatiematerialen te plaatsen om zo warmteverlies via het dak te verminderen. Controleer het dak ook regelmatig op eventuele beschadigingen waardoor warmte naar buiten kan glippen. En repareer deze onmiddellijk.

Tochtstrips en afdichtingen
Ook via kieren en openingen in de kozijnen van ramen en deuren kan er veel warmte ontsnappen. Tochtstrips of isolatiekit aanbrengen rond ramen en deuren helpt om de koude lucht buiten te houden – en de warme lucht uiteraard binnen. Controleer ook regelmatig de bestaande afdichtingen op slijtage en vervang ze indien nodig.

Vloerisolatie
Vanuit de kruipruimte onder het huis komt er veel kou naar boven. Isolatiemateriaal aangebracht onder de vloer helpt om die naar boven komende kou tegen te houden. Verder kun je nog als toevoeging (extra) vloerkleden of matten op de vloer leggen. Of een harde vloer laten leggen, eventueel met nog een extra isolatielaag eronder, om de kou tegen te gaan.

Dubbel glas
Via de ramen zelf glipt ook veel warmte naar buiten. Vervang enkel glas door dubbel glas. Of nog beter: hoogrendementsglas. Die ramen verminderen warmteverlies en houden de warmte binnen. En ze werken ook nog eens geluidsisolerend.

Muurisolatie
Als de muren van je woning niet goed zijn geïsoleerd, verdwijnt ook via deze weg veel warmte. Isolatiemateriaal aan de binnen- en/of buitenkant van de muren gaat dit tegen. Ook kun je isolerende verf of panelen aanbrengen voor extra bescherming.

Dikke gordijnen en luiken
Investeer in dikke gordijnen die de warmte goed binnen houden, en de koud buiten. Als het buiten gaat schemeren, doe jij de gordijnen gezellig dicht. Overweeg ook (rol)luiken die je omlaag kunt doen, als extra warmte-isolerend laagje.

Zonlicht
Voor niets gaat de zon op. En als-ie dan een keertje schijnt, maak dan slim gebruik van de natuurlijke warmte waarmee dat gepaard gaat door de gordijnen overdag open te zetten, en het zonnetje naar binnen te laten schijnen. Je zult zien dat de temperatuur in huis zo paar graden stijgt. En dat helemaal gratis en voor niets.

Leidingisolatie
Ook via de leidingen kan er veel warmteverlies optreden. Wikkel daarom isolatiemateriaal om de leidingen om de afgifte van warmte te verminderen. Dit voorkomt tegelijkertijd bevriezing van de leidingen als de temperatuur onder het vriespunt daalt. En daarmee voorkom je ook meteen een hoop andere ellende.

Energiezuinige verwarmingssystemen
Programmeerbare thermostaten helpen je bij het reguleren van het energieverbruik in huis. Door op gezette tijden de thermostaat zichzelf automatisch een paar graden hoger of lager te laten zetten, kun je bijvoorbeeld niet vergeten ’s avonds de thermostaat naar beneden te zetten als je gaat slapen. Dat scheelt je een nachtje onnodig hoog stoken. Je kunt ook overwegen om een energiezuinige verwarming te laten installeren, zoals een warmtepomp.

Regelmatig onderhoud
Voer regelmatig inspecties uit om de staat van al je isolaties in en om het huis te controleren. En repareer eventuele schade onmiddellijk of vernieuw indien nodig.

Publicatiedatum: