Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Geen cadeautjes deze kerst voor medewerkers in de winkelstraat'

Vakbond ontstemd over weigering werkgevers om te onderhandelen over loonsverhoging

De meeste medewerkers in de winkelstraat hoeven deze feestdagen niet op een cadeautje van hun werkgever te rekenen. Werkgevers in de non-food detailhandel weigeren dit jaar namelijk te onderhandelen over een nieuwe cao. Dat meldt CNV Vakmensen.

"Ik vind dit echt schandalig", zegt Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. "Door niet te onderhandelen, laten ze hun medewerkers in de kou staan deze winter."

Eigenlijk zouden er dit jaar nog onderhandelingen plaatsvinden over de cao die op 1 januari moet ingaan. Maar werkgevers zagen daar op het laatste moment van af. Deze weigering betekent dat medewerkers in de non-fooddetailhandel per 1 januari geen cao-loonsverhoging krijgen. "Werknemers staan met lege handen", benadrukt Twerda. "Werkgevers sturen hun medewerkers na al het harde werk in de drukke feestmaanden met droog brood de feestdagen in."‘Vreemd dat werkgevers nu van systematiek af willen’
Het wettelijk minimumloon steeg het afgelopen jaar fors en maakt ook op 1 januari 2024 een behoorlijke sprong. "Het is al jaren zo dat alle lonen in de cao Retail non-food twee keer per jaar stijgen met hetzelfde percentage als het wettelijk minimumloon", zegt Twerda. "Dat is ook dit jaar gebeurd. Voor de werknemers binnen het loongebouw heeft dit geleid tot een flinke loonsverhoging. Maar voor de komende cao willen de werkgevers ineens af van deze systematiek. Vreemd, want toen het minimumloon in sommige jaren amper 2% steeg, hebben wij ons ook aan dit systeem gehouden."

Belangrijk dat er een verschil blijft bestaan
Werknemers die nu het wettelijk minimum verdienen, krijgen dus per 1 januari gemiddeld nog 9,5% erbij, omdat dit moet van de wet. Alle anderen blijven volgens Twerda met lege handen. "Collega’s die meer verantwoordelijkheden hebben vanuit een zwaardere functie of die meer jaren werkervaring hebben, verdienen straks evenveel als mensen die net binnenkomen in functieschaal 1. Dit kan absoluut niet! Het is belangrijk dat er verschil in loon blijft bestaan tussen de verschillende functies en tussen het verschil in ervaring. Iedereen moet er op vooruitgaan en ervaring en verantwoordelijkheid moeten eerlijk worden beloond."

Werkgevers niet met lege handen
Formeel is er niet onderhandeld over een nieuwe cao en werkgevers hebben aangegeven dat dit jaar ook niet gaan doen. De CNV-bestuurder wil de werkgevers echter niet met lege handen de feestdagen in sturen. Ze roept haar leden op een enquête in te vullen met hun ideeën voor de komende cao. "Dan kunnen wij onze inzet nog voor de kerst naar de werkgevers sturen", zegt ze. "Zitten zij in ieder geval niet met lege handen."

De cao Retail non-food is van toepassing op de meeste winkels en webshops in de non-food detailhandel, zoals woonwinkels en tuincentra.

Meer informatie:
CNV Vakmensen
www.cnvvakmensen.nl

Publicatiedatum: