Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het verhaal achter Simon Klenells kunstglas

Simon Klenell, geboren in 1985, is een opvallende figuur in de wereld van glasontwerp, en beschrijft zichzelf zowel als ontwerper als ambachtsman. Zijn artistieke reis is diep verweven met de essentie van glas, een materiaal dat zijn nieuwsgierigheid voedt en dient als het canvas voor zijn innovatieve creaties. Met een achtergrond in keramiek en glasstudie aan de Nationale School voor Glas en de Universiteit van Kunst, Ambachten en Design in Stockholm, Zweden, is Klenell sinds 2009 een vitaal onderdeel van de ontwerpwereld.

Klenell's benadering van glas is een harmonieuze mix van traditionele technieken en innovatieve visie. Zijn kenmerkende methode omvat het zorgvuldig snijden van diepe en gedurfde patronen op geometrische vormen, die vervolgens een transformatieproces ondergaan. Hij verwarmt de gesneden elementen opnieuw, waardoor ze vervormen en samensmelten, vaak met gesmolten glas.


Foto: tentoonstelling “Coloring a Dream” bij Culture Object in NYC.

In zijn recente project "Coloring a Dream", ontwikkeld in samenwerking met Kosta Boda, verheft Klenell zijn ambacht door de traditionele Zweedse specialiteiten van geslepen kristal en kleuroverlay te combineren. Hij breekt met de norm door ondoorzichtige of doorschijnende buitenlagen over rijk gekleurde transparante binnenkernen te leggen, waardoor ingewikkelde patronen zichtbaar worden door een rasteruitsnede.

Opmerkelijk is dat Klenell voor het eerst kleur introduceert in deze collectie, een symbolische zet geïnspireerd op klassieke Grieks-Romeinse beelden. Deze afwijking daagt noties van zuiverheid uit die geassocieerd worden met kleurloos kristal, en viert de genuanceerde schoonheid van gemengde kleuren. Door elementaire vormen, gecontroleerde composities en een beperkt 2D-ontwerpproces te gebruiken, behoudt Klenell creatieve controle terwijl hij de materiaalmogelijkheden uitbreidt.

Simon Klenell's artistieke reis gaat verder dan de visuele aantrekkingskracht van zijn glascreaties. Door klassieke vormen te combineren met innovatieve technieken, zet hij kijkers aan om hun percepties te heroverwegen. Hij toont aan dat tradities kunnen evolueren en opnieuw gedefinieerd kunnen worden zonder hun kernessentie te verliezen. Hierdoor nodigt Klenell ons uit om de schoonheid van transformatie te waarderen en een nieuw begrip van identiteit en traditie door de lens van zijn glaswerk te omarmen.

Meer informatie:
KostaBoda
www.kostaboda.com

Publicatiedatum: