Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook de koopbereidheid verbeterd in november

Vertrouwen consumenten minder negatief

De stemming onder consumenten was in november 2023 minder negatief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -38 in oktober naar -33 in november. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid verbeterde.

Met -33 lag het consumentenvertrouwen in november ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten minder pessimistisch over economisch klimaat
Consumenten waren in november minder pessimistisch over de economie dan in oktober. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -47, tegen -56 in oktober. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was minder negatief.

Koopbereidheid minder negatief
De koopbereidheid kwam in november uit op -24, tegen -27 in oktober. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterde. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in oktober.


Foto ter illustratie © Syda Productions | Dreamstime.com

Bron: CBS

Publicatiedatum: