Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe Carpet Edition vloerkleed is eerbetoon aan spontaniteit van de natuur

Het nieuwe Carpet Edition vloerkleed van natuurlijke vezels, ontworpen door de Braziliaanse kunstenares Maria Thereza Alves, is een eerbetoon aan de spontaniteit van de natuur. Het tapijt Percezione dell'acqua (Water dat een eenvoudige kegelvormige vormboom waarneemt), gepresenteerd ter gelegenheid van Orticolario 2023, legt de basis voor een reflectie op de vormsnoeikunst door bomen een geometrische vorm te geven.

Bij het snoeien van sierbomen speelt symmetrie een dominante rol. Een verhouding die, in de vormsnoeikunst, constant blijft tijdens het snoeien en die, in de intuïtie van Maria Thereza Alves, opent voor een zinvolle en noodzakelijke beoordeling van buitensporige "menselijke interventies", die vaak worden geïdentificeerd met een mensgerichte blik, om in te grijpen in wat de kunstenaar zelf definieert als "kronkelige takken van een boom, nauwlettend geobserveerd terwijl ze hun evenwicht verdedigen in een voortdurende zoektocht naar de beste natuurlijke bronnen. Hun groei is afhankelijk van zon en regen", legt Maria Thereza Alves uit.

Dit werk is een eerbetoon aan de vrijheid van bomen en hun vermogen om spontaan en harmonieus te groeien, ongeacht de pogingen van de mens om ze in toom te houden en hun groei te beperken. Een blik die de mensgerichtheid terzijde schuift, een broodnodige reactie op de tekenen die de vindingrijkheid van de mens teweegbrengt in de natuurlijke wereld, die de kijker begeleidt om op een concrete manier na te denken over de relatie tussen mens en natuur.

Een tuin, die van Carpet Edition, gemaakt van Nieuw-Zeelandse wol en Tencel en gemarkeerd door handgetouwtrek dat decoraties definieert en de horizon afbakent.

Het tapijt is in feite gemaakt van natuurlijke vezels en versmelt perfect met de omgeving, waardoor een band ontstaat die zo sterk is dat het alle contrapunten overwint. "Als een spiegel van water die de vreugdevolle viering van iemand die vrij is kan waarnemen en herscheppen", besluit Maria Thereza Alves. Met een eenvoudige kegelvorm wordt het centrum van het universum omvergeworpen en wordt de maat van alle dingen opnieuw gekalibreerd ten gunste van een ecologisch evenwicht.

De samenwerking met de Braziliaanse kunstenares, die tussen Napels en Berlijn woont, bevestigt de hernieuwde interesse van Carpet Edition in hedendaagse kunst en haar recente uitstapjes daar naartoe.

Bron: archiproducts.com

Publicatiedatum: