Zo'n drie jaar geleden zette Crest zijn naam als meubelmerk op de markt. Het label is dan nog jong, maar de organisatie heeft al een rijke geschiedenis binnen de branche. Eigenaar Piet Vanasten is namelijk al bijna 35 jaar actief binnen de interieurbranche. Toch is de kans aanwezig dat Crest (nog) niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Dit is ook niet zo vreemd, aangezien het merk voor lange tijd onder de radar opereerde als private label producent. Maar vergeleken met de dag van vandaag is dat een wereld van verschil.
Piet Vanasten, oprichter van Crest.
Van antiek naar designmeubelen
Het verhaal begon in het jaar 1985, toen Piet besloot om antiek, decoratie en meubels te importeren vanuit India. Dit liep goed, maar met de val van het communisme zag hij de concurrentie vanuit Oost-Europa toenemen. Dus hij kwam met een nieuw idee: "Ik ben naar de tekentafel gegaan en heb een minimalistische tafel getekend. Ik had nog niks. Alleen een idee. Dat kreeg bijval. Verdergaand op dit concept heb ik dan in eigen atelier pré-productiestalen van een kasten- en tafelprogramma gemaakt en voorgesteld op Meubelbeurs Brussel. De Faith collectie sloeg in als een bom. Ik had echter geen producent. Er was weinig animo vanuit Belgische meubelfabrikanten om dit idee in werkelijkheid om te zetten, dus zag ik me genoodzaakt in het buitenland op zoek te gaan naar een producent."
Se nieuwste collectie van Crest: Ereganto. Voorgesteld op de Meubelbeurs in Brussel.
Partners sinds lang
Na omzwervingen via Hongarije, Portugal en Roemenië is de ondernemer in hart in 2012 definitief in Portugal terecht gekomen, waar tot de dag van vandaag de meubelen gemaakt worden. "We werken samen met één partij. Een familiebedrijf in de buurt van Porto. In deze regio is het meubelhart van het land te vinden", vertelt Piet, terwijl hij een slok neemt van zijn bijpassende Portugese koffie. Inmiddels werken er 45 man bij de producent en heeft de fabriek een grootte van 7000 m2. Financieel zijn beide bedrijven niet verbonden, maar ze kunnen niet zonder elkaar.
De Yumè Collectie kenmerkt zich door de natuurlijke patronen in combinatie met strakke lijnen.
Keerpunt
De grote ommeslag gebeurde in 2019, toen meubelproducent Heldense in financiële nood kwam. Piet kreeg de vraag vanuit een meubelgroepering om de rechten over te kopen. Na beraad ging hij hierop in en de rechten op Karat en Tables to Love werden aangekocht. "Achteraf bekeken heb ik dit zwaar onderschat. Er moest zo veel geregeld worden. Alles diende gedigitaliseerd te worden. Drie maanden lang zijn er vier technische tekenaars bezig geweest met de verouderde tekeningen die we ontvingen", geeft Piet als voorbeeld. "Bovendien was een bestaand meubelprogramma heropstarten op een buitenlandse locatie met personeel zonder voeling met het product niet evident. Gelukkig was het grootste gedeelte van het klantenbestand geduldig en hebben we het voor elkaar gekregen."
Collectie Yumè.
Eigen label
Dit was ook het moment dat de bedrijfsvoering radicaal veranderde bij Crest. Sindsdien produceerde de onderneming namelijk niet alleen maar private label en moest er een eigen merk in de markt gezet worden. Vandaar dat dochter Ellen Vanasten en schoonzoon Jordy De Maere hun intrede deden bij het meubelbedrijf. "De laatste drie jaar hebben we een vlucht genomen met grote impact. Plotseling moesten we ons bezig gaan houden met branding. Denk aan beursdeelnames, het bouwen van een website en het maken van brochures."
Ereganto, Japans voor elegant.
Wat nu...
Momenteel zijn de pijlen gericht op de buurlanden. "In Nederland kunnen we nog beter doen met onze programma’s in eigen ontwerp. Deze komen nu pas echt op de markt", legt Piet uit. Maar ook wordt er gekeken naar de zuiderburen. "We zijn aan het onderzoeken of Frankrijk aansluit bij onze producten. Dit is een hele specifieke markt, dus daar zijn we eerst testen aan het doen." Hierover later meer...
Meer informatie:
Crest
+32 9 355 64 77
info@crest.be
www.crest.be
Piet Vanasten van Crest al sinds 1985 in de meubelen:
"Zetten eigen label in de markt na handel in koloniale meubels en private label-productie"
Publicatiedatum:
Auteur:
Sietse Hielkema
©
Wonen360.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-31 'Wij streven ernaar dat elke ruimte aanvoelt als een thuis'
- 2023-05-31 'We bieden personaliseerbare zitbanken en fauteuils op basis van ambachtelijke productie'
- 2023-05-31 Winkels in meubels en woninginrichting plussen, omzet doe-het-zelf, keukens en vloeren daalt
- 2023-05-31 Voskuilen Interieur heeft een groot hart
- 2023-05-30 Interieurconcept Nothing Basic opent 1e concept store in Den Haag
- 2023-05-30 Haco Wonen en Slapen opent filiaal
- 2023-05-30 Zuiver Group halveert haar merkenportfolio
- 2023-05-30 Rolf Benz lanceert glazen tafel met transparante monochrome look
- 2023-05-30 Amsterdamse ontwerper Isabel Quiroga creëert opvallende bijzettafel
- 2023-05-26 Van Hoecke winnaar Beste Product Award
- 2023-05-26 Nieuwe CEO voor IKEA Nederland
- 2023-05-26 Productieproces lag even stil bij FMO
- 2023-05-26 Medalounger, up2date en Modulax houden van 7 t/m 12 juni huisshow in Bornem
- 2023-05-26 “Onze meubels gaan al 40 jaar de wereld over”
- 2023-05-26 Livingfurn verwelkomt nieuwe accountmanager
- 2023-05-26 'We vervagen de lijnen tussen binnen- en buitenontwerp'
- 2023-05-25 Ondanks Drentse nuchterheid kijkt WW Furniture trots terug op eerste huisshow
- 2023-05-25 'Resultaat is een combinatie van automatisering en ambacht'
- 2023-05-25 Hein te Velde in 20 jaar van stagiair naar mede-eigenaar bij meubelmaker Kopshout
- 2023-05-25 Topdesigners Studiopepe aan de slag voor Leolux