Commerciële trio van Bauwens is duidelijk over 'de volgende halte'

"We gaan zwaar investeren in Nederland"

Begin 2017 was het moment dat er grote veranderingen plaatsvonden binnen het familiebedrijf Bauwens. Met de komst van de nieuwe CEO David Lano werd het roer opgegooid van de meubelproducent en werden er flinke investeringen gedaan op het gebied van robotisering, kwaliteit en service. Zo zijn momenteel de modernste machines terug te vinden in de fabrieks- en magazijnruimte van 70.000 m2. Het begin van het nieuw tijdperk brengt ook nieuwe kansen en doelen met zich mee. Volgende halte voor Bauwens: Nederland.

"We gaan zwaar investeren in Nederland", stelt David. "En hopen specifiek dat de Hollandse klanten meer en meer de weg naar ons vinden door onze vernieuwende designs, Luc zal de grote groepen ook rechtstreeks ter plaatse bezoeken." Volgens de berekening van Bauwens hebben ze in België een marktaandeel in ons segment van zo'n 30%. In Nederlands is dat nog geen 3%. Nog veel potentieel dus voor één van de grootste meubelfabrikanten in de Benelux.


Tom Mabbe en Luc Vercruysse tijdens Meubelbeurs Brussel.

Andere aanpak voor Nederland
Om dit te bewerkstelligen zijn ze bij het bedrijf (na de overname van MDR) terug naar de tekentafel gegaan. 'Waarom slaan de collecties nog niet aan in Nederland?', was de vraag. En het team is ervan overtuigd een antwoord te hebben gevonden. "Flatpack in Nederland ligt voor vele klanten moeilijk", legt Luc Vercruysse, verantwoordelijk voor het commerciële verhaal, uit. "Daarom zullen we ons meer gaan focussen op gemonteerde meubelen. We voelen dat we hiermee terrein kunnen winnen op de Nederlandse markt en zien hier nog serieus potentieel."


Pauline.

Van 5 naar 25%
Momenteel komt ca 5% van de omzet van gemonteerde meubelen. Maar als het aan het commerciële team ligt zal dat niet voor lang zo blijven. "Binnen drie jaar willen we dat dit aandeel groeit naar 25%", maakt de andere commerciële man Tom Mabbe duidelijk. "Hiervoor gaan we ieder jaar een vijftal nieuwe gemonteerde collecties op de markt brengen." In totaal heeft Bauwens een assortiment dat bestaat uit een vijftigtal verschillende collecties.

Tevens wil Bauwens het gesprek aangaan met (nieuwe) klanten. Met de Belgische en Franse klant wordt dit al intensief gedaan. Nu de Nederlanders nog. "Iedereen is welkom om hun ideeën aan te brengen. Verschillende malen per jaar organiseren we een show met al onze collecties waar we samenzitten met de klanten om te luisteren waar de markt naartoe gaat", vertelt Luc.


Viareggio.

Grootste voorraad meubelen van België
Naar eigen zeggen is Bauwens meer dan andere spelers gefocust op het leveren van volle pakketten (eetkamerstoelen, slaapkamers, stoelen en banken) uit voorraad. Tom geeft zelfs aan dat de fabrikant uit Beernem de grootste voorraad meubelen heeft van België. "Dit heeft ons toegestaan om tekorten van grondstoffen grotendeels te overleven en onze klanten te blijven beleveren in turbulente jaren." 85 tot 90% van de collecties zijn op voorraad leverbaar.

Tom vult aan: "Als een winkelier iets koopt uit de collectie wil hij het direct in de winkel hebben. Dit is een ontwikkeling die we de afgelopen jaren steeds vaker zien." Winkeliers kunnen bij Bauwens terecht voor volledige slaapkamer, woonkamers, zetels en stoelen.


Piero.

Nieuwe ingeslagen weg
Sinds de overname van zes jaar geleden is Bauwens een andere weg ingeslagen. Na het afsluiten van ons hoofdstuk in het massief is de aandacht verschoven naar meubilair met verschillende (melamine)decors, reliëfstructuren en afwerkingen. "Maar we houden de traditie van hout in eer. Onze meubelen behouden de massieve look, de link met de bossen van onze oprichter leeft hier nog", zegt Luc. "De liefde voor het hout, de natuur en authentieke decors voel je hier hangen en is de leidraad in al onze producten", vult Tom aan. Het plaatmateriaal is lokaal en alleen van leveranciers die met hoge content gerecycleerde materialen werken uit respect voor de natuur.


San Marino.

Rijk meubel verleden
Het in 1938 opgerichte Bauwens heeft een rijk verleden van vakmannen, die het hout verwerken tot een prachtig meubel. "We combineren de kennis en kwaliteit van vroeger met hedendaagse technieken. Dit om de klant een kwalitatief meubel te kunnen geven voor een scherpe prijs", aldus David. Meubelen met een (zwarte) industriële look valt onder de specialiteiten. "Maar we volgen constant nieuwe trends." Vijf mensen zijn full-time bezig met ontwikkeling en het opvolgen van trends. In totaal werken er ruim 120 man bij Bauwens.

"In onze niche zijn we sedert lange tijd een topspeler in België. We willen klanten blijvend een persoonlijke service geven, zelfs als we verder groeien. Klein maar fijn, snel leveren uit onze voorraden, dat past goed bij ons", besluit David.


Viareggio.

Meer informatie:
Bauwens NV
Nijverheidstraat 7
8730 Beernem
050 79 90 80
info@bauwens.be
www.bauwens.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.