Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Expositie brengt dialoog tussen meubels van kunstenaars en architecten en Art Deco gebouw

Maniera presenteert momenteel de eerste tentoonstelling in haar nieuwe galerieruimte. De Belgische designgalerie heeft haar intrek genomen in Hôtel Danckaert, ook bekend als Villa Dewin, een zeldzaam bewaard gebleven art-decogebouw in Brussel. Het huis werd in 1922 ontworpen door de Belgische architect Jean-Baptiste Dewin voor Jean Danckaert, een industrieel ingenieur. Het gebouw en de rozentuin zijn geklasseerd als erfgoed.



Voor de openingstentoonstelling gaan vijftien nieuwe werken van kunstenaars en architecten van de galerie een dialoog aan met het gebouw, waardoor het een geïntegreerd geheel wordt. 

De blikvanger in de 'Salle à Manger' van Hôtel Danckaert staat een nieuw werk van Lukas Gchwandtner: Lazy Pillows, een comfortabele bank en lage tafel ineen. Een groot platform in staal, gelast door de kunstenaar, herbergt een sofa in gebroken wit schilderdoek met vele geïntegreerde kussens - de zitting is aan elkaar gestikt met de kussens - gevuld met weelderige veren.



De tentoonstelling introduceert ook stukken van Rooms Studio als voorsmaakje voor een komende samenwerking tussen de ontwerpstudio en Maniera. Rooms Studio is de eerste door vrouwen gerunde studio in Tbilisi, Georgië. Hun Historic Bench is een de hand gemaakte bank van teruggewonnen eikenhout en verwijst naar historische objecten uit de openbare ruimte in Georgië. Ontworpen door een onbekende auteur, stonden de in steen gegoten bankjes verspreid over het land, meestal bij bushaltes.



Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden sommige geprivatiseerd, terwijl andere beschadigd en vernietigd werden. Door een gewone bank te transformeren in een andere vorm en een ander materiaal, geeft Rooms een nieuwe betekenis en definitie aan iets dat oud, vergeten en niet erkend is. Het is ook een poging om de grenzen tussen openbaar en privé te vervagen.

De tentoonstelling HÔTEL MANIERA loopt nog tot 6 mei bij MANIERA gallery, Meyerbeerstraat 33, 1190 Brussel.

Meer informatie:
Maniera
www.maniera.be

Publicatiedatum: