Rational Fitted Kitchens Solutions GmbH uit Melle heeft begin december 2022 haar bedrijfsvoering stopgezet. Er kon geen investeerder worden gevonden, meldt Moebelmarkt.

Het bedrijf vroeg in september 2022 het faillissement aan. Aanleiding hiervoor was een volledige productiestilstand door een lokale stroomstoring, die na problemen met de noodstroomvoorziening leidde tot onherstelbare IT-schade. De zelf ontwikkelde besturingssoftware raakte dermate beschadigd dat de door het Melle-systeem in Italië aangestuurde productieprocessen niet meer permanent konden worden uitgevoerd.

De rechtbank van Osnabrück gelastte vervolgens de voorlopige surseance van betaling en stelde Stefan Meyer van Pluta Rechtsanwalts GmbH aan als voorlopige curator. Het rationele herstructureringsteam van Pluta omvat ook advocaat Dr. André Wehner.

Het IT-probleem kon om technische, tijds- en economische redenen niet worden opgelost. De verantwoordelijken waren daarom op zoek naar een investeerder die keukens zou produceren en verkopen onder het "rational" merk op basis van de bestaande keukenreeksen. Meer dan 60 potentiële kopers werden benaderd. Ook zijn met drie bedrijven de eerste onderhandelingen gevoerd op basis van een geheimhoudingsovereenkomst (NDA). Uiteindelijk was echter geen enkele belanghebbende bereid om in deze situatie de traditionele keukenfabrikant over te nemen. Een voortzetting en herstructurering van de bedrijfsvoering is echter niet mogelijk zonder vers kapitaal en economisch en insolventierechtelijk niet verantwoord. Helaas moest het bedrijf worden gesloten.


Foto ter illustratie © Golubovy | Dreamstime.com 

Bron: Moebelmarkt.de