"Vroeger konden we redelijk goed voorspellen wat het komende jaar zou gaan doen. Dat is nu een stuk lastiger. Als bedrijf moet je steeds sneller acteren op wat er in de handel gebeurt.
In het afgelopen jaar gebeurde er van alles, uiteenlopend van covid'19 tot de oorlog in Oekraïne. Daarom durven we over 2023 'niks' te zeggen. Geen idee wat er volgend jaar gaat gebeuren. Als ik de cijfers van Nederland bekijk, wordt het een moeilijk jaar. Laten we hopen dat het wegblijft."

Dat zegt de 41-jarige woordvoerder Jasper de Boer (zie foto) van Markant Nederland in een interview met Wonen360. Het bedrijf profileert zich als health & productivity en is een internationale meubelproducent en inrichter van werkomgevingen. De onderneming biedt werk aan in totaal 81 mensen en heeft productielocaties in Nederland (Nieuwegein) en Maleisië en verkoopkantoren in Nederland (die de Benelux bestrijken), Maleisië en Australië (die Oceanië, Midden-Oosten en Azië bedienen).



We spreken Jasper de Boer op het hoofdkantoor van het karakteristieke pand aan de Elzenkade, waar het bedrijf de benedenverdieping huurt. Opvallend is dat de overige bedrijven die in het pand werkzaam zijn, zoals Collins Aerospace (vliegtuigbouwkunde) en CloudSuite BV (softwarebedrijf), alle werken op meubelen van Markant. Dat lijkt de verantwoordelijke marketingmanager niet meer dan normaal, want Markant moedigt met haar inrichtingen kantoormedewerkers aan om gezond en fit te blijven. "Dit is een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van onze meubels, waarvoor we een eigen ontwerpstudio hebben. Daarnaast maken we met ons design de meubels en inrichtingen aantrekkelijk om in te werken." 

Dynamisch werken
Dat veel zitten niet goed is voor ons, weten ze bij Markant maar al te goed. Het verlaagt de kwaliteit van leven en vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. "Markant stimuleert daarom dynamisch werken met speciale producten en advies over de indeling van het kantoor.  Zet je prullenbak net wat verder weg van je bureau, zodat je in beweging blijft. Met onze innovatieve werkplekken faciliteren we het verminderen van zituren en het verhogen van beweging op de werkvloer. Beter voor de kwaliteit en de lengte van het leven, creativiteit en vooral de productiviteit", somt Jasper op.



Open kantoren
"Wat je veel ziet tegenwoordig zijn open kantoren met een paar vergaderzalen", gaat hij verder. "Als je een keer geconcentreerd wilt werken, ben je aangewezen op zo'n vergaderzaal. Dat kan anders en veel beter. Wij zorgen er met het creëren van dynamische werkplekken voor dat mensen weer gaan bewegen."
De ruimtelijke ontwerpen van Markant zijn ingericht op afwisselend werken. Ze bieden rust waar het moet en inspiratie waar het kan. Inspiratie in de vorm van ontmoetingen, creativiteit en uitwisseling van ideeën. De zogeheten Max zit-sta bureau en vergadertafel, de modulaire en makkelijk verplaatsbare Hybrid lounge plek en Oxiseat en Oxidesk bureaufiets zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het lijf. 

"Zeker ook tijdens vergaderingen stimuleren we statafels, die dan vaak ook korter duren. Gezond voor de werknemer, voordelig voor de werkgever. Een dynamische werkplek is nou eenmaal een werkplek waar je gemakkelijk kunt afwisselen tussen zitten en staan. Die afwisseling is essentieel voor je lichaam om actief en gezond te blijven."

Thuiswerkplekken
Na de corona-uitbraak ging een groot deel van de werknemers thuiswerken en richtten de dealers van Markant de nodige werkplekken in. "Het kantoor krijgt inmiddels weer meer een ontmoetingsfunctie, want thuis werken maakt medewerkers minder sociaal. Er is geen ruimte voor spontane ontmoetingen. En juist die toevallige ontmoetingen op kantoor leveren per saldo meer op dan thuis de hele dag achter je scherm te zitten. Orders verwerken kun je goed thuis doen, maar voor een teamoverleg is het beter als je elkaar fysiek kunt ontmoeten. Het levert een betere interactie op, omdat je ook de non-verbale communicatie ziet."



Terugblik
"Het is een heel raar, druk jaar geweest", zegt Jasper als hem gevraagd wordt hoe 2022 is verlopen. "Denk alleen al aan de hoge transportkosten, grondstoftarieven en stookkosten. Het was één groot jaar met uitdagingen. Niettemin hebben we een goed jaar gedraaid, al is dat zeker niet vanzelf gegaan. We hebben erg moeten kijken naar de uitgaven; waar kopen we de grondstoffen. We willen altijd zo dicht mogelijk bij de klant produceren, maar dat lukt niet altijd want dan prijs je jezelf uit de markt. Voor ons bedrijf is het nu veel voordeliger om in Maleisië te produceren, omdat daar de energietarieven veel lager zijn. We hebben tussentijds de prijzen van onze producten moeten verhogen, maar dat willen we liever niet. Helaas word je soms ingehaald door de werkelijkheid", weet Jasper.

Nieuwigheden
Over nieuwigheden durft hij nog niks te zeggen. "We zitten midden in de ontwikkeling van nieuwe producten. Wel gaan we de collectie gestoffeerde meubelen uitbreiden. Daar gaan we vrolijk mee verder. Ook lanceren we een nieuwe lijn zit-sta meubilair. Hoe en wanneer is nog niet concreet. 
Als Markant Nederland willen we onze circa 80 dealers die actief zijn in de BeNeLux en die als eindklant de bovenkant van het MKB hebben, vooral ontzorgen en zorgen voor zo optimaal mogelijk ingerichte werkplekken. Op de toekomst gericht vinden we voor onze medewerkers continuïteit heel belangrijk. We zijn blij met alle collega's, met de mensen die voor ons werken. Dat willen we graag zo houden; blije klanten, blije collega's", besluit Jasper.

Directeur Cees Spijker (rechts met witte blouse) en zijn collega Han Stoker (links) in gesprek met bezoekers op Design District 2021.

Meer informatie:
Markant Nederland
Elzenkade 1
3992 AD Houten
+31 30 693 69 69
sales@markantoffice.com
www.markantoffice.com